Pe tabla de șah se găsesc doar două piese: regele alb în a1 și un cal negru în h8. Calul mută primul.
Timp de câte mutări poate să evite regele șahul din partea calului negru?

8               Cal Negru
7                
6                
5                
4                
3                
2                
1 Rege Alb              
  a b c d e f g h

Soluție:

La infinit, dacă regele știe să-și aleagă strategia corectă. El va trebui să se îndrepte către centrul tablei și să mute întotdeauna pe o pătrățică de culoare opusă celei pe care se găsește calul.
Într-adevăr, întrucât la fiecare mutare calul trece de pe o pătrățică pe o alta de culoare opusă, dacă atunci când este la mutare, regele alege să mute pe o pătrățică de culoare opusă celei pe care se găsește calul, la mutarea următoare cei doi aflându-se pe pătrățele de aceeași culoare, regele va fi întotdeauna în afara câmpurilor amenințate de cal. Singurul pericol pentru rege îl constituie colțurile tablei, unde ar putea fi înghesuit și silit să mute pe diagonală, pentru ca la următoarea mutare a calului să i se dea șah.
De exemplu, cu regele alb în a1 și calul negru în c3: regele nu poate să mute nici în b1, nici în a2; el va fi silit să mute în b2 iar la mutarea următoare a calului în d1, acesta îi va da șah.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: