Îndată ce fiul său împlini vârsta de 5 ani, Riar-Șah îl încredință vizirului Abadan pentru primele lecții de șah. Puștiul prindea repede și avea o minte sclipitoare. La sfârșitul celei de a doua lecții, el rezolvă în mod strălucit următorul exercițiu de rutină propus de maestrul său.
Pe tablă se află doar 4 piese: nebun alb la g1; pion alb la h2; rege negru la a8 și rege alb la c8.

Negru - 1

8 Rege Negru   Rege Alb          
7                
6                
5                
4                
3                
2               Pion Alb
1             Nebun Alb  
  a b c d e f g h

Alb - 3

După cum se observă, niciuna din părți nu e nici în șah, nici în șah mat. Negrul a fost cel care a făcut ultima mutare și s-a poziționat în partea de miazănoapte la începutul jocului. Întrebarea este care a fost ultima mutare a negrului și ultima mutare a albului?
Prințului Akbar nu i-a luat prea mult timp să răspundă la această întrebare. Puteți spune care a fost răspunsul și raționamentul său?

Soluție:

Evident, prințul Akbar a observat imediat că ultima mutare a negrului fusese aceea a regelui din a7 în a8, după șahul dat de nebunul alb din g1. Nu și-a putut explica însă imediat cum ajunsese nebunul alb în g1 pentru a da șah regelui din a7. Dar apoi și-a amintit de observația maestrului care îi atrăgea mereu atenția că o mutare poate atrage după sine și o capturare. Și atunci a înțeles: ultima mutare a negrului fusese într-adevăr cu regele din a7 în a8, capturând în același timp și piesa albului din a8. Această piesă trebuie să fi ajuns acolo de pe diagonala a7-g1, deschizând calea nebunului din g1 pentru a da șah regelui din a7. Și, evident, această piesă nu putea fi decât un cal alb care a mutat din b6 în a8. Iar ultima mutare a negrului a fost aceea a regelui din a7 în a8, însoțită de capturarea calului alb din a8.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: