Să presupunem acum că pe fantastica insulă a veritanilor și a farsanilor (cele două triburi de băștinași care spun întotdeauna adevărul, respectiv mint tot timpul), locuitorii sunt fie săraci, fie bogați.
Pe insulă se află și o tânără foarte atrăgătoare, pe care o curtează toți insularii de sex masculin, dar care vrea să ia de bărbat doar un farsan bogat.
Ce ar trebui să-i spună un farsan bogat, într-o singură propoziție, pentru a o convinge să-l ia de bărbat?
Dar dacă tânăra vrea de bărbat un veritan bogat, ce ar trebui să-i spună acesta, tot într-o singură propoziție, ca s-o convingă să-l ia de bărbat?

Soluție:

În primul caz, farsanul bogat ar trebui să-i spună fetei: „Sunt un farsan sărac”. Într-adevăr, este clar că un veritan nu ar putea spune așa ceva și, în plus, un farsan care afirmă aceasta — minte, și deci nu poate fi decât bogat.
În cel de-al doilea caz, veritanul bogat ar trebui să-i spună fetei: „Nu sunt un veritan sărac”. Într-adevăr, este clar că un farsan nu ar putea spune așa ceva, pentru că ar spune adevărul; în plus, un veritan care afirmă aceasta este un veritan care nu este sărac, adică este un veritan bogat.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: