Tipărire

Apărece, Cîrmaciu, Luntraru și Marin sunt patru pescari din Constanța. Fiecare dintre ei iese în larg la pescuit cu vaporașul lui. Vaporașele se numesc: «Albatrosul», «Cormoranul», «Pescărușul» și «Rândunica-de-Mare». Din păcate, acești pescari se cunosc unii pe alții mai puțin decât își închipuie fiecare dintre ei. Nu poți fi sigur pe ceea ce spune un pescar decât dacă fraza rostită de el se referă, parțial sau integral, la vaporașul lui; în caz contrar, ceea ce spune el este fals.
Dar să vedem ce afirmă ei stând de vorbă la un pahar de bere în cârciuma «La marinarul vesel» din Constanța.
Apărece: „Împreună cu vaporașul meu, «Albatrosul» și «Cormoranul» sunt singurele care au radio la bord.”
Cârmaciu: „Luntraru are șansa să dețină unul din cele trei vaporașe care au radio la bord.”
Luntraru: „«Cormoranul» este vaporașul lui Apărece.”
Marin: „Eu nu am pus niciodată piciorul nici pe puntea «Cormoranului», nici pe cea a «Pescărușului».”
Pornind de la aceste afirmații, încercați să aflați cine este proprietarul fiecărui vaporaș.

Soluție:

Apărece se referă în ceea ce spune la vaporașul său. Putem fi astfel siguri că el spune adevărul. Mai mult, deducem că nici «Albatrosul», nici «Cormoranul» nu îi aparțin și, în plus, că ele au radio la bord.
Dar «Cormoranul» nu îi aparține nici lui Luntraru, căci în caz contrar, referindu-se la el, ar spune adevărul și atunci ar rezulta că vasul «Cormoranul» îi aparține lui Apărece, ceea ce ar fi o contradicție.
Analog, «Cormoranul» nu este nici al lui Marin, pentru că dacă ar fi, el ar spune adevărul și atunci ar însemna că nu a fost niciodată la bordul acestui vas, ceea ce ar fi o contradicție. În mod asemănător, nici «Pescărușul» nu îi aparține lui Marin.
În concluzie, «Cormoranul» este al lui Cîrmaciu.
Dar «Cormoranul», după cum am văzut, deține un radio la bord. Prin urmare, întrucât Cîrmaciu face referire la cele trei vaporașe care au radio la bord, el se referă și la vasul său, și deci spune adevărul. Așadar, Luntraru, care are un vas dotat cu radio, dar căruia nu îi aparține «Cormoranul», nu îl poate avea decât pe «Albatros».
Și acum, întrucât nici «Albatrosul», nici «Cormoranul» și nici «Pescărușul» nu îi aparțin lui Marin, el nu poate fi decât deținătorul «Rândunicii-de-mare».
Atunci, Apărece este proprietarul «Pescărușului».
În concluzie, «Albatrosul» este al lui Luntraru, «Cormoranul» al lui Cîrmaciu, «Pescărușul» îi aparține lui Apărece iar «Rândunica-de-mare» lui Marin.