Suntem tot pe insula veritanilor și a farsanilor — cele două triburi ciudate ai căror membri spuneau întotdeauna adevărul, respectiv mințeau tot timpul. După o zi grea de căutări intense a fabuloasei comori din insulă, gringo merse pe plajă să se relaxeze stând la soare. Aici, doi băștinași se apropiară și încercară să intre în vorbă cu el. Pentru a clarifica lucrurile încă de la început, gringo se interesă imediat:
— Este cel puțin unul dintre voi un veritan?
După ce i s-a răspuns, totul a fost limpede.
Din ce triburi făceau parte cei doi și cine a fost cel care a răspuns?

Soluție:

Dacă răspunsul ar fi fost „da”, gringo nu ar fi putut să-i identifice pe băștinași (cel care a răspuns putea fi veritan, iar celălalt fie veritan, fie farsan; dar cel ce a răspuns putea fi și farsan, caz în care celălalt ar fi fost și el farsan.)
În schimb, dacă răspunsul ar fi fost „nu”, atunci cel care vorbise nu putea fi evident un veritan. Prin urmare, el era farsan și, întrucât afirmase că nici unul din ei nu era veritan, al doilea nu putea fi decât veritan.
Așadar, cel care a răspuns a spus „nu” și era farsan iar al doilea era veritan.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: