Un general chițibușar și plin de idei crețe, cum se zice, căuta să-și găsească un aghiotant care să nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte: nici frumos, dar nici urât; nici prea slab, dar nici prea gras; nici prea scund, dar nici foarte înalt. Astfel că, într-o bună zi, el adună 625 de soldați nici prea slabi dar nici prea grași, nici frumoși dar nici urâți și le ordonă să se așeze într-un careu de 25 pe 25. Comandă apoi celor mai înalți de pe  fiecare linie să iasă din rând și îl alege pe cel mai scund dintre ei.
Apoi, se răzgândește și le poruncește tuturor să-și reia locurile în careu. Ordonă celor mai scunzi de pe fiecare coloană să iasă din rând și îl alege pe cel mai înalt dintre ei.
Atunci, se pomenește că aghiotanții pe care îi selectase astfel erau diferiți.
Care dintre cei doi era mai înalt?

Soluție:

Să-i spunem A primului aghiotant ales și B celui de-al doilea.
Dacă A și B sunt de pe aceeași linie, atunci A este mai înalt.
Dacă A și B sunt de pe aceeași coloană, atunci B este mai scund.
Dacă A și B sunt de pe linii și coloane diferite, să îi spunem C soldatului aflat la intersecția liniei lui A cu coloana lui B. C este mai scund decât A, dar mai înalt decât B.
Așadar, întotdeauna A este mai înalt decât B.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: