1. Duminică seara trei familii iau masa împreună în casa unui prieten comun care își serbează ziua de naștere;
2. Fiecare soț este fratele uneia din cele trei ssoții și fiecare soție este sora unuia din cei trei soți; cu alte cuvinte, în grup sunt 3 perechi frate și soră;
3. Elena este mai în vârstă decât soțul ei, născut în august, cu exact 26 de săptămâni;
4. Sora domnului Albu este căsătorită cu cumnatul fratelui Elenei iar ziua nunții lor a coincis cu ziua de naștere  a surorii domnului Albu, care cade în ianuarie;
5. Marrgareta Albu este mai tânără decât Vlad Negru;
6. Sora lui Adrian este mai drăguță decât Bianca;
7. Iancu are 53 de ani.
Care este prenumele doamnei Roșu?
(N.D. Volkova — 2013)

Soluție:

Soția domnului Albu este Margareta (5). Așadar, doamna Roșu poate fi Elena sau Bianca.
Dacă doamna Roșu ar fi Elena, atunci Bianca ar fi doamna Negru.
Din 4 rezultă că sora domnului Albu este căsătorită cu soțul Elenei, ceea ce înseamnă că Elena este sora domnului Albu și că este născută în ianuarie.
Din 3 știm că Elena este mai în vârstă cu exact 26 de săptămâni, adică 182 de zile, decât soțul ei. Cum Elena este născută în ianuarie iar soțul ei în august, rezultă că ziua de naștere a Elenei este 31 ianuarie, iar ziua de naștere a soțului ei este 1 august. Deducem astfel că Iancu, care are 53 de ani și este deci născut într-un an bisect — ne aflăm în 2013, anul în care a fost propusă problema —, nu poate fi soțul Elenei, căci în acest caz Elena ar fi mai în vârstă decât el cu 183 de zile (182+ziua de 29 februarie). Așadar, Iancu ar fi domnul Albu și ar fi fratele Elenei.
Atunci, Adrian ar fi domnul Roșu și din 6 ar rezulta că sora lui nu este Bianca. Prin urmare, sora lui Adrian ar fi Margareta. Dar atunci Bianca Negru ar fi sora lui Vlad Negru. Imposibil!
Prin urmare, doamna Roșu este Bianca iar Elena este doamna Negru.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: