Patru îngeri stau în pomul de Crăciun printre alte ornamente. Doi au nimburi aurii, doi — nimburi albastre, totuşi nici unul din ei nu poate vedea ce se află deasupra lui. Îngerul A, aflat pe ramura cea mai de sus, îi vede pe B şi pe C, aflaţi dedesubt; la rândul său, îngerul B îl vede pe C, aflat cu o  creangă mai jos. În schimb, îngerul D, aflat chiar la bază şi ascuns privirilor de un desiş de crengi, nu poate fi văzut de nimeni şi nu poate vedea nici el pe nimeni.
Care dintre îngeri poate spune primul ce culoare are nimbul său?

Soluţie:

Sunt posibile două situații:
1. Dacă îngerii B şi C au nimburi de aceeaşi culoare, atunci îngerul A poate spune imediat ce culoare are aureola sa: cea diferită de a lor;
2. Dacă îngerii B şi C au nimburi de culori diferite, atunci îngerul A va rămâne tăcut, ceea ce va fi un semnal pentru B că el şi C au nimburi de culori diferite. Aşadar, B privind în jos spre C va putea să spună imediat ce culoare are aureola sa: anume cea diferită de a nimbului lui C.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: