Cinci colecţionari de mărci din Italia, Brazilia, Norvegia, Suedia  şi China fac lunar schimb de timbre între ei, numai cu mărci din aceste ţări: fiecare colecţionar trimite un timbru şi primeşte unul, per total expediindu-se 5 timbre din 5 ţări diferite; singurul amendament la această înţelegere este ca nici un colecţionar să nu trimită şi să nu primească mărci din propria sa ţară. De exemplu, brazilianul nu va trimite niciodată italianului mărci emise în Brazilia sau în Italia şi nu va primi de la italian astfel de mărci. Luna aceasta, de pildă,
1. Colecţionarul care a trimis timbrul italian nu a primit timbrul din Brazilia;
2. Chinezul i-a trimis italianului o marcă suedeză şi a primit un timbru norvegian;
3. Colecţionarul din ţara de provenienţă a mărcii expediate de brazilian a trimis un timbru italian colecţionarului din ţara care a emis marca expediată de italian.
Cine a trimis timbrul brazilian şi în ce ţară?

Soluţie:

Din 3 deducem că expeditorul timbrului italian nu este brazilian; dar el nu este nici italian. Din 2 şi 3 rezultă că acesta nu este nici suedez, pentru că în caz contrar ar însemna că brazilianul a expediat marca suedeză, trimisă de fapt de chinez, conform lui 2. Cum chinezul a trimis o marcă suedeză, expeditorul timbrului italian nu poate fi chinez. Aşadar, el este norvegian. (4)
Deci, conform lui 2, 3 şi 4, rezultă acum că brazilianul i-a trimis chinezului o marcă norvegiană. (5)
Din cele de mai sus, rezultă că italianul a expediat fie un timbru brazilian, fie unul chinezesc. Dacă italianul ar fi expediat un timbru chinezesc, din 3 şi 4  ar rezulta că norvegianul a trimis timbrul italian chinezului, care conform lui 2 a primit un timbru norvegian. Contradicţie! Aşadar, italianul a expediat timbrul brazilian. (6)
Din 3, 4 şi 6 avem acum că norvegianul a trimis timbrul italian brazilianului. (7)
Din cele de mai sus, deducem că Italianul a trimis marca braziliană fie colecţionarului din Norvegia, fie celui din Suedia. Dacă ar fi trimis-o în Norvegia, ar urma că suedezul şi-a trimis sieşi timbrul chinezesc. Imposibil! Prin urmare, italianul a expediat marca braziliană în Suedia. (8)
Atunci, suedezul i-a trimis norvegianului timbrul chinezesc. (9)
Tabelul de mai jos prezintă, pentru fiecare din cei 5 colecţionari, pe linii, timbrul expediat şi destinatarul, iar pe coloane, timbrul primit şi expeditorul.

 

  italianul brazilianul norvegianul suedezul chinezul
italianul - - - timbru brazilian -
brazilianul - - - - timbru norvegian
norvegianul - timbru italian - - -
suedezul - - timbru chinezesc - -
chinezul timbru suedez - - - -

 

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: