Pentru festivitatea de premiere de la finele unei curse hipice de viteză, primii cinci clasaţi s-au aliniat în ordine, cal şi călăreţ, cei de pe locul întâi în extrema stângă, cei de pe locul cinci în extrema dreaptă.
Jocheii provin din ţări diferite şi au cai de rase diferite pe care îi răsfaţă cu delicatese diferite. Valtrapurile, având înscrise pe ele numerele de concurs ale cailor, sunt de asemenea de culori diferite. Astfel:
1. Jocheul din Argentina călăreşte un lusitano;
2. Calul francezului are valtrapul roşu;
3. Calul din rasa menorchin se dă în vânt după biscuiţi de ovăz;
4. Danezul îşi recompensează calul cu morcovi;
5. Calul arab se află în stânga celui din rasa menorchin;
6. Numărul de concurs 35 este înscris pe valtrapul de culoare albastră;
7. Trăpaşul rusesc are numărul de concurs 31;
8. Calul lusitano preferă mărul drept recompensă;
9. Spaniolul a terminat primul cursa;
10. Calul cu numărul de concurs 14 stă lângă cel cu valtrapul galben;
11. Calul care are înscris pe valtrap numărul 31 stă alături de cel cu valtrapul verde;
12. Posesorul numărului de concurs 17 este recompensat de stăpânul său cu zahăr cubic;
13. Calul brazilianului are înscris pe valtrap numărul 20;
14. Calul din rasa pur-sânge englez s-a clasat imediat după cel al spaniolului.
Precizaţi din ce rasă este  calul care preferă banana ca recompensă, precum şi rasa celui care poartă valtrap alb.

Soluţie:

15. Conform lui 14, calul spaniolului nu este un pur-sânge englez; din 1 rezultă că el nu este nici lusitano; din 9 şi 5 deducem că nu poate fi nici menorchin; dar el nu poate fi nici arab, după cum reiese din 5 şi 14.
Prin urmare, calul spaniolului este trăpaş rusesc, a terminat primul cursa şi are numărul de concurs 31, conform lui 7.
Din 3, 4 şi 8 rezultă acum că trăpaşul rusesc nu este recompensat nici cu biscuite, nici cu morcov, nici cu măr, dar nici cu zahăr cubic, conform lui 12. Aşadar, trăpaşul rusesc este cel care preferă banana ca recompensă.
16. Din 1, 8 şi 12 deducem că posesorul calului cu numărul de concurs 17 nu este argentinian; conform lui 4, 13 şi 15, el nu este nici danez, brazilian sau spaniol; prin urmare este francez. Potrivit lui 3, calul lui nu este din rasa menorchin; dar el nu este nici trăpaş rusesc sau lusitano. El nu este nici pur-sânge englez, căci dacă ar fi, conform lui 14, 15 şi 11 ar avea valtrapul verde, ceea ce ar contrazice afirmaţia 2.
Aşadar, calul arab are numărul de concurs 17, poartă valtrap roşu şi este călărit de jocheul din Franţa care îl răsfaţă cu zahăr cubic.
17. Trăpaşul rusesc preferă banana, cel lusitano — mărul, calul arab — zahărul cubic iar cel menorchin — biscuitele de ovăz. Prin urmare, calul pur-sânge englez este răsfăţat cu morcovi şi este al danezului.
Deci, locul al doilea este ocupat de danez care călăreşte un pur-sânge englez, pe care îl răsfaţă cu morcovi şi al cărui valtrap este verde, conform lui 11 şi 15.
Brazilianul călăreşte aşadar calul menorchin, cu numărul de concurs 20.
Calul pur-sânge englez nu poate avea numărul de concurs 35 conform lui 6 şi 17, dar nici 31, 17 sau 20. Deci, pur-sângele englez are numărul de concurs 14, iar cel lusitano — 35.
18. Potrivit lui 17, 6 şi 1, calul argentinianului poartă valtrap albastru. Conform lui 10, calul cu valtrap galben s-a clasat fie primul, fie al treilea, dar dacă s-ar fi clasat al treilea, el ar fi fost calul brazilianului, calul menorchin în stânga căruia, potrivit lui 5, ar fi trebuit să stea calul arab. Or, pe locul doi este calul pur-sânge englez. Această contradicţie arată că valtrapul galben este purtat de calul spaniolului.
Deci, calul brazilianului are valtrapul de culoare albă.
În concluzie, trăpaşul rusesc preferă banana ca recompensă, iar valtrapul alb este purtat de calul din rasa menorchin şi astfel, am dat răspunsul la întrebarea problemei.
Să observăm că datele din problemă nu sunt suficiente pentru a stabili şi poziţiile în clasament ale celor 5 cai. Astfel, putem deduce cu precizie doar următoarele:
- pe locul întâi s-a clasat trăpaşul rusesc, cu numărul de concurs 31 înscris pe valtrap galben, răsfăţat cu banane de stăpânul său, spaniolul;
- locul al doilea a fost ocupat de calul pur-sânge englez, având numărul de concurs 14 înscris pe valtrap verde şi aparţinând danezului, care îl recompensează cu morcovi;
- calul arab are numărul de concurs 17 înscris pe valtrap roşu şi aparţine francezului care îl răsfaţă cu zahăr cubic;
- calul lusitano este al argentinianului, are numărul de concurs 35 înscris pe valtrap albastru şi preferă mărul ca recompensă;
- calul menorchin are numărul de concurs 20 înscris pe valtrap alb şi preferă biscuiţii de ovăz cu care îl răsfaţă stăpânul său, brazilianul.

Calul Jocheu Valtrap Nr. Delicatesa preferată
trăpaş rusesc spaniol galben 31 banană
pur-sânge englez danez verde 14 morcov
arab francez roşu 17 zahăr cubic
lusitano argentinian albastru 35 măr
menorchin brazilian alb 20 biscuite de ovăz

 

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: