Adam are în grădină doar flori galbene, albe sau mov, fiecare culoare fiind cel puțin o dată reprezentată.
Isaac, unul din prietenii lui Adam din copilărie, afirmă:
– Oricum ai culege trei flori din grădina lui Adam, cel puțin una dintre ele este cu siguranță galbenă.
Un alt prieten al lui Adam din copilărie, Iacov, spune:
– Oricum ai culege trei flori din grădina lui Adam, cel puțin una dintre ele este cu siguranță albă.
Martori la această discuție, doi elevi care studiază logica doar de un semestru la școală, încep să analizeze problema pe toate părțile și să se contrazică:
– Înseamnă așadar că oricum ai culege trei flori din grădina lui Adam, cu siguranță cel puțin una din ele este mov, se hazardă unul dintre ei să concluzioneze.
– Ba nicidecum, i-o tăie scurt celălalt.
Care dintre ei are dreptate și de ce?

Soluție:

Primul are dreptate.
Dacă „oricum ai culege trei flori, cel puțin una este cu siguranță galbenă”, înseamnă că în grădina lui Adam nu poate fi mai mult de o floare albă. Într-adevăr, dacă ar fi două flori albe, atunci s-ar putea culege două flori albe și una mov, printre care nu s-ar găsi niciuna galbenă, ceea ce ar contrazice afirmația lui Isaac. Prin urmare, în grădina lui Adam se găsește o singură floare albă, întrucât cele trei culori sunt cel puțin o dată reprezentate.
În mod asemănător, în grădina lui Adam nu poate fi mai mult de o floare mov, căci dacă ar fi două, s-ar putea culege două flori mov și una albă și, din nou, printre ele nu s-ar găsi niciuna galbenă, ceea ce ar veni în contradicție cu afirmația lui Isaac. Și, întrucât cele trei culori sunt cel puțin o dată reprezentate, rezultă că în grădina lui Adam se află o singură floare mov.
Mai mult, deoarece „oricum ai culege trei flori din grădina lui Adam, cel puțin una dintre ele este cu siguranță albă”, rezultă că în grădina lui Adam nu poate fi mai mult de o floare galbenă. Într-adevăr, dacă ar fi două flori galbene, atunci s-ar putea culege două flori galbene și una mov, printre care nu s-ar găsi nicio floare albă, ceea ce ar contrazice afirmația lui Iacov. Și cum în grădina lui Adam fiecare din cele trei culori este cel puțin o dată reprezentată, urmează că în grădină se află o singură floare galbenă.
Așadar, Adam are doar trei flori în grădina lui: una galbenă, una albă și una mov.
Ceea ce într-adevăr înseamnă că „oricum ai culege trei flori din grădina lui Adam, cel puțin una dintre ele este cu siguranță mov”!

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: