Învinuiți că ar fi propovăduit falsa credință, 4 derviși din Alep au fost prinși și aduși în fața șeicului Al-Muktabar spre a fi judecați și condamnați. Șeicului, căruia nu-i prea plăcea vărsarea de sânge, s-a gândit la un mod meșteșugit de a rezolva problema, astfel încât să nu pară nici că ar lua partea dervișilor, nici că ar trăda dreapta credință. Le spuse așadar dervișilor:
– Vă voi supune la o încercare. Dacă veți fi suficient de înțelepți ca să o treceți, veți fi salvați; de nu, mâine la prima oră, trupurile voastre vor atârna în ștreang.
Și îi așeză unul în spatele celuilalt astfel încât fiecare să îi vadă doar pe cei din fața lui, nu și pe cei din spate, mai puțin primul care nu avea în fața lui pe nimeni. Le arătă 4 turbane, apoi îi legă la ochi și le așeză pe cap câte un turban roșu, alb sau verde, fiecare culoare fiind reprezentată cel puțin o dată. Avu însă grijă să le așeze astfel încât dervișii, odată dezlegați la ochi, să poată spune, doar privindu-i pe ceilalți, ce turbane poartă pe cap (asta, bun înțeles, doar dacă erau înțelepți.).
Pe urmă, îi dezlegă la ochi și le ceru să spună, pe rând și în ce ordine voiesc, ce turbane poartă pe cap.
Dervișii se arătară la înălțime și reușiră să treacă cu bine încercarea, scăpând cu viață și lăsând nepătate mâinile și conștiința șeicului Al-Muktabar.
Cum a așezat șeicul turbanele pe capetele dervișilor, ca ei să-și poată răscumpăra viața și cum au dedus ei ce turbane poartă pe cap?

Soluție:

Întrucât fiecare culoare era reprezentată cel puțin o dată, două turbane trebuiau să fie de aceeași culoare, de exemplu roșie. Și întrucât ordinea în care ei puteau răspunde corect la întrebare era de la cel din urmă spre cel dintâi (de la cel care vedea mai multe turbane spre cel care nu vedea niciunul), șeicul și-a dat seama că, pentru a-i ajuta să răspundă corect, va trebui să așeze turbanele roșii pe capetele primilor doi.
Atunci, al patrulea derviș știa că poartă pe cap un tturban alb dacă al treilea avea unul verde sau unul verde dacă al treilea avea unul alb. În mod similar, al treilea va ști să spună ce turban poartă pe cap după ce va auzi răspunsul celui de-al patrulea. Iar primii doi vor ști că ultimii doi nu puteau spune ce turban poartă pe cap dacă ei nu ar fi avut turbane de aceeași culoare, în speță roșie, pentru că am ales acest caz, și dacă fiecare culoare nu ar fi fost reprezentată cel puțin o dată.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: