Jucăuși sau muncitori

Ce concluzie rezultă în mod logic din următoarele afirmații:
(a) Cățelușii fără stare vor fi întotdeauna recunoscători când li se oferă o coardă împrumut;
(b) Un cățeluș șchiop nu îți va spune niciodată „Mulțumesc” dacă îi oferi o coardă împrumut;
(c) Doar cățelușii șchiopi vor accepta să dea o lăbuță de ajutor la depănatul unui scul.
(după Lewis Carroll)

Veritani și farsani - 12 (Poate să susțină că este farsan?)

Este posibil ca un băștinaș de pe insula veritanilor și a farsanilor – primii care spun întotdeauna adevărul, cei din urmă care mint tot timpul – să afirme despre sine că este farsan? Justificați!

Premiu în batjocură

Să revenim la jocul cu premii în care vi se cere să faceți o afirmație.
Să schimbăm puțin regula jocului și să presupunem că, dacă afirmația pe care o faceți este adevărată, veți primi premiul A sau premiul B; dacă afirmația este însă falsă, veți primi premiul C sau premiul D.
Premiul A este cel mai valoros, premiul B este unul de mijloc iar premiile C și D sunt niște premii date în bătaie de joc, ceva în genul Zmeurii de aur din cinematografie.
În plus, să mai presupunem că știți dinainte în ce constă fiecare din cele patru premii și că, dintr-un motiv sau altul, ați prefera premiul C.
Ce afirmație va trebui să faceți pentru a-l sili pe moderatorul jocului să vă ofere premiul C?

Chestiuni militare

Ce concluzie rezultă în mod logic din următoarele afirmații:
(a) Merită să-l asculți pe grădinarul meu vorbind despre chestiuni militare;
(b) Nimeni nu-și mai amintește de bătălia de la Waterloo, decât dacă este foarte bătrân;
(c) Nimeni nu merită să fie ascultat vorbind despre chestiuni militare, decât dacă își amintește de bătălia de la Waterloo.
(după Lewis Carroll)

AFR

În fața dvs. se află trei persoane: A care spune întotdeauna adevărul, F care minte tot timpul și R care spune alternativ când adevărul, când minte. Fiecare din cei trei știe cine sunt ceilalți. Dvs. trebuie să-i identificați pe toți, adresându-le doar 3 întrebări la care să poată răspunde doar cu „da” sau cu „nu”. De fiecare dată când puneți o întrebare, ea trebuie adresată unei singure persoane, pe care o  alegeți cum doriți. Puteți pune de mai multe ori aceeași întrebare, dar firește ea va fi socotită la numărătoare.
Ce întrebări veți pune și cui?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: