De la Cornișa albă unde și-au instalat corturile, doi turiști pleacă la ora 3 după-amiaza spre Vârful cu Dor într-un scurt traseu de recunoaștere. Prima parte a traseului, pe teren orizontal, turiștii o parcurg în pas lejer de plimbare cu 4km/h. Apoi, terenul începe să urce și viteza lor scade la 3km/h. După ce au atins vârful, turiștii se întorc pe același drum pe care au venit, coborând panta cu 6km/h și străbătând terenul orizontal cu același pas lejer de plimbare de 4km/h. Ajung în tabără seara la 9, când prietenii lor nu mai trebuie să adauge decât razalăii în gulașul care clocotește pe foc pentru ca masa de seară să fie gata.
Ce distanță totală au parcurs cei doi turiști în turul de recunoaștere de la Cornișa Albă până pe Vârful cu Dor și înapoi?
De cât timp, plecând de la Cornișa Albă, cu aproximație de o jumătate de oră, au avut nevoie pentru a atinge Vârful cu Dor?

Soluție:

Un kilometru pe teren orizontal necesită în cazul turiștilor noștri 1/4 h de mers; pe teren în urcare – 1/3 h de mers iar pe teren în coborâre – 1/6 h de mers.
Prin urmare, parcurgerea unui kilometru dus-întors fie pe teren orizontal fie pe teren în pantă necesită 1/2 h de mers.
Așadar, în 6 ore, turiștii au parcurs 12 km dus și 12 km întors, adică un drum total de 24 km.
Dacă drumul de 12 km dus a fost aproape în întregime pe teren orizontal, parcurgerea lui a necesitat puțin peste 3 ore; iar dacă a fost aproape în întregime în pantă –puțin sub 4 ore. Deci, 3 1/2 h este (cu aproximație de o jumătate de oră) timpul necesar pentru atingerea Vârfului cu Dor pornind de la Cornișa Albă.
Și, întrucât au pornit din tabără la ora 3 după-amiaza, turiștii au atins Vârful cu Dor (cu aproximație de o jumătate de oră) la ora 6:30.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: