Un vechi bloc de locuințe din Abingdon (statul Illinois) a luat foc. Cea mai mare parte a apartamentelor a fost serios avariată și o mulțime de oameni au rămas pe drumuri. Secția de pompieri a trimis la fața locului un investigator, să cerceteze cazul. Omul se pomeni tras deoparte de un ins cu înfățișare dubioasă, care strecurându-i în mână 5 bilete de câte 100 de dolari, îi spuse:
— Ar fi mai bine pentru amândoi ca investigația să se împotmolească: rătăcește hârtiile sau găsește orice altceva.
Investigatorul privi bancnotele și protestă:
— Dar proprietarul va vrea să încaseze asigurarea și va avea nevoie de un raport.
— Nu, îl liniști tipul cu înfățișare dubioasă, proprietarul nu se va supăra deloc. Fii drăguț cu victimele incendiului și nu pune întrebări.
Investigatorul a luat banii și a uitat de caz.
De ce nu s-a supăratproprietarul blocului avariat?

Soluție:

Proprietarul era cel care dăduse foc clădirii. Apartamentele erau ocupate de chiriași care plăteau o chirie derizorie, fixată prin lege. Dacă ei se mutau, proprietarul avea la dispoziție apartamente goale, pe care să le închirieze pe bani mai mulți. Incendierea clădirii a fost o investiție inteligentă, deoarece permitea îndepărtarea chiriașilor-cazuri sociale și transformarea apartamentelor în locuințe de lux, care să-i aducă beneficiarului câștiguri substanțiale.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: