- Detalii
- Scris de Cristina Vuşcan Cristina Vuşcan
- Publicat: 17 Decembrie 2014 17 Decembrie 2014
- Accesări: 2146 2146
În sufrageria apartamentului său din New York, excentricul Jeff apăsă un comutator de lumină cât se poate de obișnuit. Lumina se aprinse, în mod aparent, la fel de obișnuit. Dar, în spatele acestui fenomen, erau ascunse circuite speciale. Jeff avea dreptate când se lăuda:
— În casa mea rețeaua electrică e făcută în așa fel încât becurile să dureze mai mult decât în mod obișnuit: foarte rar trebuie să le schimb. Explicați!
Soluție:
Becurile moderne cu incandescență au un filament răsucit care strălucește când curentul electric trece prin el. O bobină, însă, radiază și absoarbe impulsuri magnetice când se schimbă sensul curentului electric care trece prin ea. Astfel, nu numai că rezistă la modificările de curent, echivalentul electric al inerției, dar și tremură ușor când se schimbă tensiunea. La curentul alternativ din rețelele electrice americane, tensiunea trece de la +166 V la -166 V și înapoi, de 60 de ori pe secundă, cauzând stres și tensiune mecanică pe filament.
Jeff folosea curent continuu, astfel încât filamentele să nu fie zgâlțâite de schimbările de tensiune și să reziste în acest fel mai mult.
Susține Logicus.ro!
Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!