Probleme de perspicacitate
Despre înțelepciune
- Detalii
- Publicat: 01 Octombrie 2020 01 Octombrie 2020
- Accesări: 1537 1537
Un interesant citat despre înțelepciune a fost scris pe mai multe rânduri, după care s-a eliminat complet punctuația și rândurile au fost amestecate, păstrându-se însă ordinea cuvintelor de pe fiecare rând.
FĂRĂ SĂ DEPUI
DACĂ AI ÎNȚELEPCIUNE
NU TE STRĂDUI
NICIUN EFORT
SĂȚI ARĂȚI ÎNȚELEPCIUNEA
EA SE VA EXPRIMA SINGURĂ
Puteți reconstitui citatul?
Gheața rugoasă e mai alunecoasă
- Detalii
- Publicat: 08 Septembrie 2020 08 Septembrie 2020
- Accesări: 1520 1520
Ați observat probabil că podelele lustruite sunt mult mai alunecoase decât cele rugoase sau pufoase.
Deci, n-ar trebui ca gheața netedă să fie mai alunecoasă decât cea cu denivelări?
Dacă veți trage vreodată o sanie, veți descoperi că se mișcă mult mai ușor pe gheață denivelată decât pe gheață netedă.
Poate ați observat și că e mult mai greu să mergi pe gheață rugoasă decât pe gheață perfect netedă.
De ce credeți că se întâmplă asta?
Soluție:
Gheața nu este de fapt o substanță alunecoasă, însă punctul ei de topire scade sub influența presiunii.
Așa că, atunci când stați în picioare pe gheață sau trageți tălpicile unei sănii pe ea, o cantitate mică de gheață se topește iar apa rezultată din topire este alunecoasă.
O suprafață rugoasă reduce numărul de puncte de contact dintre gheață și tălpici sau picioare, crescând presiunea aplicată pe fiecare din aceste puncte, crescând în același timp și cantitatea de apă rezultată.
La temperaturi foarte scăzute, când presiunea corpului este insuficientă pentru a aduce gheața deasupra punctului de topire, gheața nu e mai alunecoasă decât piatra.
Un gheizer „răcoritor”
- Detalii
- Publicat: 18 August 2020 18 August 2020
- Accesări: 1311 1311
Pe această vreme caniculară, puteți să vă înjghebați un gheizer „răcoritor” în propria dumneavoastră grădină.
Metoda pe care v-o propunem în continuare vă permite să obțineți un gheizer cu o înălțime de până la 15m.
Veți avea nevoie de:
a. o sticlă de 2l de Coca-Cola dietetică;
b. o bucată de carton pătrată cu latura de 5cm;
c. un pachet de Mentos;
d. o eprubetă.
1. Puneți 12 Mentos în eprubetă și acoperiți gura eprubetei cu cartonul.
2. Desfaceți sticla de Cola și puneți eprubeta cu susul în jos pe gura sticlei, cu cartonul acoperind în continuare gura eprubetei.
3. Găsiți un loc bun în care să vă refugiați.
4. Trageți rapid cartonul astfel încât Mentosurile să cadă în interiorul sticlei de Cola, fugiți în afara zonei de impact și priviți cum explodează Cola afară din sticlă.
Ce s-a întâmplat? Explicați!
Un mic experiment
- Detalii
- Publicat: 23 Martie 2020 23 Martie 2020
- Accesări: 1895 1895
Și acum, un mic experiment practic, pe care puteți să-l faceți și voi fără efort.
Expirați încet și constant în palmă. Țineți minte ce-ați simțit. Apoi, țuguiați-vă buzele și suflați cu putere în palmă. Puteți folosi cealaltă mână, dacă vreți.
Veți observa că, atunci când expirați încet, simțiți aerul cald, pe când atunci când suflați cu putere, aerul se simte rece.
Respirația nu și-a schimbat temperatura și nici mâna voastră. Atunci, de ce apare această diferență?
Cum îl vâri fără să-l spargi în sticlă?
- Detalii
- Publicat: 04 Martie 2020 04 Martie 2020
- Accesări: 1826 1826
Cum vâri întreg un ou crud, cu coaja intactă, într-o sticlă de lapte ca acelea de pe vremea lui Ceașcă, pe gura căreia oul poate să stea în echilibru, dar prin care, evident, nu intră în sticlă?
În rest, nici sticla și nici oul nu au nimic special iar oul, bineînțeles, nu trebuie să se spargă.
Explică procedeul utilizat!
Mai multe articole...
Susține Logicus.ro!
Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!