Tipărire

Geo, Leo și Teo au pus mână de la mână câte 9 lei de căciulă și au cumpărat o bucată frumoasă de cotlet fără os și fără grăsime, pentru grătarele din duminica în care avea loc finala campionatului mondial de fotbal.
Geo a tranșat carnea în trei părți egale, despre care afirmă cu mâna pe inimă că au aceeași greutate.
Ca să se convingă, Leo cântărește bucățile de carne la magazinul din colțul străzii pe care locuiesc cei trei prieteni, fiind singurul cântar în care el se încrede. Și surpriză: se vădește acolo că bucățile presupuse a fi egale în greutate sunt de fapt una în valoare de 8 lei, alta de 9 lei și cealaltă de 10 lei.
Teo duce atunci bucățile de carne la el acasă și le cântărește cu cântarul propriu. Și din nou surpriză: rezultatul obținut nu coincide cu al niciunuia din ceilalți doi.
Izbucnește atunci o ceartă, fiecare susținându-și punctul de vedere: Geo că tranșarea cărnii în părți egale pe care a făcut-o el este corectă; Leo că are încredere numai în cântarul de la magazinul de carne din colțul străzii iar Teo că nu se încrede decât în cântarul propriu.
Cum poate fi aplanată această dispută și împărțită carnea între cei trei fără a o tăia din nou, astfel încât fiecare să poată admite că a primit o bucată de carne în valoare de cel puțin 9 lei, în conformitate cu cântarul pe care în mod subiectiv el îl socotește corect?

Soluție:

Diferendul poate fi soluționat astfel.
Primul care va fi lăsat să aleagă va fi Teo. El va alege bucata care, în conformitate cu cântarul propriu, nu este mai ușoară decât niciuna din celelalte bucăți. Și, în opinia lui Teo, valoarea acestei bucăți este de cel puțin 9 lei. Și, evident, o astfel de bucată există, pentru că dacă fiecare bucată ar costa mai puțin de 9 lei, întregul cotlet ar valora mai puțin de 27 de lei, cât s-a plătit de fapt pentru el.
Cel care va alege pe urmă va fi Leo. Și el va fi mulțumit, deoarece, după ce Teo își va fi luat partea, va mai rămâne, în conformitate cu cântarul magazinului din colțul străzii – singurul în care el are încredere –, cel puțin o bucată de carne în valoare de minimum o treime din costul total al cotletului.
În fine, Geo va fi mulțumit cu ultima bucată de carne rămasă, întrucât el consideră că toate cele trei bucăți pe care el însuși le-a tranșat au aceeași greutate.