- Detalii
- Scris de Cristina Vuşcan Cristina Vuşcan
- Publicat: 23 Martie 2018 23 Martie 2018
- Accesări: 4446 4446
Linia principală AB și liniile secundare AC și BC formează un triunghi de cale ferată, așa cum se vede în figura de mai jos. CD este o linie de manevră care poate adăposti un vagon sau o locomotivă. După cum se vede pe desen, pe AC se poate intra/ieși doar prin partea stângă iar pe BC doar prin partea dreaptă.
(a) Cu ajutorul locomotivei cu fața orientată spre stânga, mutați vagonul alb pe AC iar vagonul portocaliu pe BC astfel încât în final locomotiva să revină în poziția inițială, cu fața spre stânga. Faceți acest lucru din 10 manevre, fiecare manevră constând din acuplarea sau decuplarea unui vagon.
(b) Faceți același lucru din 6 manevre, condiția de revenire a locomotivei cu fața spre stânga nemaifiind necesară.

Soluție:
(a) Locomotiva dă cu spatele pe AB, intră cu fața pe BC, acuplează (1) vagonul alb, îl împinge pe linia de manevră CD și îl decuplează (2).
Locomotiva iese cu spatele pe BC, înaintează pe AB, intră cu spatele pe AC, acuplează (3) vagonul portocaliu, îl împinge spre linia de manevră, acuplează (4) vagonul alb și iese cu fața și cele două vagoane pe linia principală.
Dă apoi cu spatele pe linia principală AB, trece de B și decuplează (5) vagonul alb.
Merge apoi înainte pe linia AB, intră cu spatele pe AC, împinge vagonul portocaliu pe linia de manevră și îl decuplează (6).
Locomotiva iese cu fața pe AC, dă cu spatele pe AB, acuplează (7) vagonul alb, înaintează pe AB, intră cu spatele pe AC și decuplează (8) vagonul alb pe AC.
Locomotiva iese cu fața de pe AC, dă cu spatele pe AB, intră cu fața pe BC, acuplează (9) vagonul portocaliu de pe CD, îl trage pe BC, îl decuplează (10), iese cu spatele de pe BC și revine pe AB în poziția inițială, cu fața spre stânga.
Acum, pe linia AC este vagonul alb iar pe linia BC vagonul portocaliu.
(b) Locomotiva înaintează spre stânga, intră cu spatele pe AC, acuplează (1) vagonul portocaliu, iese cu fața de pe AC, dă cu spatele pe AB, intră cu fața pe BC și acuplează (2) vagonul alb.
Iese apoi cu spatele de pe BC, înaintează spre stânga „făcută sandviș” între cele două vagoane și la jumătatea drumului dintre A și B decuplează (3) vagonul portocaliu.
Înaintează până în A, intră cu spatele pe AC, decuplează (4) vagonul alb, intră cu spatele pe linia de manevră CD, iese apoi cu fața de pe BC și ajunge cu spatele pe AB.
Dă cu spatele până ajunge la vagonul portocaliu pe care îl acuplează (5), înaintează spre B, intră cu spatele pe BC, decuplează (6) vagonul portocaliu, iese cu fața de pe BC și revine în poziția inițială cu fața orientată spre dreapta.
Acum, pe linia AC este vagonul alb iar pe linia BC vagonul portocaliu.
Susține Logicus.ro!
Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!