Doru are 4 ani și 36 de monede de 1 ban. Și cum știe să numere doar până la 10, el se joacă aranjând monedele pe marginile mesei, astfel încât pe fiecare latură să se găsească 10 monede, așa cum se vede în desenul de mai jos.
După ce se mai joacă un timp cu monedele, Doru pierde 4, dar reușește să le aranjeze în continuare astfel încât să fie câte 10 pe fiecare latură a mesei. După alte două zile în care mai pierde 6, Doru încă mai izbutește să dispună monedele câte 10 pe fiecare latură. Cum le-a aranjat în fiecare caz?

un dreptunghi cu câte o monedă în fiecare colț și câte 8 monede pe fiecare latură la mijloc

Soluție:

un desen cu două dreptunghiuri primul cu câte 2 monede suprapuse în fiecare colț și câte 6 pe fiecare latură la mijloc și al doilea cu câte 4 monede suprapuse în colțurile diagonalei principale și câte 3 monede suprapuse în colțurile diagonalei secundare și câte 3 monede pe fiecare latură la mijloc

În primul caz, Doru așază câte 2 monede suprapuse în colțurile mesei și câte 6 în interiorul fiecărei laturi; în al doilea caz, el dispune câte 4 monede suprapuse în capetele diagonalei principale și câte 3 în capetele diagonalei secundare și câte 3 monede în interiorul fiecărei laturi.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: