Un paralelipiped dreptunghic din polistiren cu dimensiunile de 8x8x27 cm poate fi tăiat în 4 bucăți care prin asamblare să formeze un cub. Cum trebuie tăiat paralelipipedul? Explicați!

un paralelipiped dreptunghic cu înălțimea de 27cm și laturile bazei de 8cm

Soluție:

I. În prima etapă, se taie paralelipipedul în două bucăți printr-o tăietură în formă de scară în două trepte, fiecare treaptă având înălțimea de 9 cm, lungimea de 8 cm și lățimea de 4 cm. Mai precis, la 9 cm din înălțimea paralelipipedului măsurat de sus, se face o tăietură de-a lungul laturii de 8 cm într-un plan paralel cu baza pe o adâncime de 4 cm, apoi o tăietură în plan vertical pe o lungime de 9 cm și în sfârșit o a treia în plan orizontal pe o distanță de 4 cm (vezi desenul de mai jos.)

desen

Bucata de deasupra, făcută să gliseze 4 cm spre dreapta peste bucata de dedesubt, se va îmbina perfect cu ea și va rezulta un paralelipiped dreptunghic cu înălțimea de 18 cm și dimensiunile bazei de 8 și respectiv 12 cm (vezi desenul de mai sus.)
II. În a doua etapă, paralelipipedul obținut la prima etapă se taie în două bucăți printr-o tăietură în formă de scară în două trepte, fiecare treaptă având înălțimea de 4 cm, lungimea de 12 cm și lățimea de 6 cm. Mai precis, la 6 cm din înălțimea paralelipipedului măsurat de sus, se face o tăietură de-a lungul laturii de 12 cm într-un plan paralel cu baza pe o adâncime de 4 cm, apoi o tăietură în plan vertical pe o lungime de 6 cm și în sfârșit o a treia în plan orizontal pe o distanță de 4 cm (vezi desenul de mai jos.)

desen

Bucata de deasupra, făcută să gliseze 4 cm în spate peste bucata de dedesubt, se va îmbina perfect cu ea și va rezulta un cub cu muchia de 12 cm (vezi desenul de mai sus.)
Tăieturile efectuate la etapele I și II vor împărți paralelipipedul inițial în 4 bucăți care prin reasamblare vor forma cubul din final cu muchia de 12 cm.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: