Pivnicer la Manuc

Manuc, proprietarul hanului cu același nume, era un om foarte gospodar și extrem de întreprinzător. Prin urmare, atunci când a avut nevoie să tocmească un pivnicer la beciul cu bere și vinuri, a găsit un mijloc iscusit de a alege omul potrivit.
I-a adunat pe toți cei veniți să se tocmească și le-a spus că are nevoie de un om care să-i dea de veste când băutura din butoaie scade la jumătate, ca să o mute în butoaie mai mici, să nu se răsufle și să-și piardă astfel din tărie.
Pentru aceasta, nu era îngăduită spurcarea băuturii cu vreun băț sau altă unealtă de măsurat, ci doar ridicarea capacului și măsurarea din ochi a conținutului.
Cel care va ști să dibuiască astfel butoaiele pe jumătate goale, avea să fie tocmit pivnicer chiar din acea zi.
Și, dintre toți cei veniți să se tocmească pivniceri, numai Fănel Vindulce a izbutit să dibuiască butoaiele pe jumătate goale, doar ridicând capacul și aruncând un ochi înăuntru.
Cum a făcut Fănel asta?

Citește mai mult:Pivnicer la Manuc

Balanța din bazin

O bucată de plumb este cântărită cu ajutorul unei balanțe aflate pe fundul perfect plan și neted al unui bazin. Pe celălalt taler al balanței se așează greutăți de fier până la echilibrarea balanței. Când s-a atins echilibrul perfect, în bazin se dă drumul la apă până când balanța este complet scufundată sub apă.
Va mai rămâne balanța în echilibru și dacă nu, care dintre talere se va ridica? Justificați răspunsul dat!

Citește mai mult:Balanța din bazin

Care cutie este mai grea?

Două cutii cubice de carton absolut identice conțin una 125 de bile de oțel, cealaltă 216 bile din același tip de oțel, însă evident mai mici.
Cutiile sunt pline până sus iar straturile de bile din fiecare cutie, complet ocupate, conțin același număr de bile.
Care cutie este mai grea și de ce?
Generalizare.

Citește mai mult:Care cutie este mai grea?

Împărțiți mălaiul!

Doi țărani vin la dvs. cu o pungă în care se află 1kg și 800g de făină de mălai. Vă roagă să îi ajutați să împartă între ei mălaiul în 2 săculeți, astfel încât într-unul să se găsească 400g de mălai iar în celălalt, bineînțeles, 1kg și 400g de mălai. Aveți la dispoziție o balanță cu două talere fără greutăți iar țăranii au la ei 2 unități de masă: una de 20g iar cealaltă de 30g.
Cum veți efectua împărțirea din doar 3 cântăriri?

Citește mai mult:Împărțiți mălaiul!

Volumul sticlei

O sticlă oarecare cu fundul plat (rotund, pătrat, dreptunghiular sau hexagonal) este umplută parțial cu lapte, așa cum se vede în figura de mai jos.

Cum puteți determina volumul sticlei folosindu-vă numai de o riglă gradată, fără a adăuga sau scoate lichid din sticlă?

o sticlă umplută cu lapte până sub nivelul de la care începe gâtul sticlei și o riglă gradată în dreapta ei

Citește mai mult:Volumul sticlei

Mai multe articole...

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: