Este timpul să vă gândiți la ceea ce folosiți pentru a găti în fiecare zi.
Cuprins
Confortul bucătăriei noastre s-ar putea transforma într-un risc pentru sănătatea noastră fără să știm. Ustensilele pe care le folosim zilnic pentru a pregăti mesele ar putea conține substanțe extrem de nocive. Iată o explicație a acestor pericole și alternative pentru a le evita.
Rezultate îngrijorătoare
Substanțele per- și polifluoroalchilate, cunoscute sub numele de PFAS, sunt prezente în multe obiecte de uz cotidian, în special în anumite ustensile de bucătărie. Utilizate pentru proprietățile lor de rezistență la apă și căldură, aceste substanțe sunt, din păcate, foarte persistente în mediu și în organismul uman.
PFAS se acumulează în organism și nu dispar niciodată, având consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Primele patru ustensile de bucătărie care trebuie eliminate de urgență
Prima categorie de ustensile de evitat este cea a ustensilelor din plastic negru. Acestea pot elibera metale grele în alimentele dvs. în timpul gătirii.
Plăcile de tăiat din plastic sunt, de asemenea, riscante. Particule de plastic se pot desprinde la fiecare utilizare, amestecându-se cu alimentele pe care le pregătiți.
În ceea ce privește formele de silicon de proastă calitate, acestea pot conține PFAS care se transferă în alimente în timpul gătirii. Asigurați-vă că produsele pe care le cumpărați sunt certificate fără BPA și fără PFAS.
Tigăile din teflon uzate sau zgâriate trebuie evitate în mod special, deoarece pot elibera particule toxice în preparatele dvs.
Ultimii trei vinovați
Ustensilele de bucătărie din cupru neacoperit pot reacționa cu alimentele acide și pot elibera particule de cupru.
Ceainicele din plastic, în special cele de calitate inferioară, pot elibera PFAS în apa fierbinte. Optați pentru alternative din oțel inoxidabil sau sticlă.
În cele din urmă, aluminiul neanodizat poate elibera particule de aluminiu în alimente, în special în prezența alimentelor acide sau sărate. Alegeți ustensile din aluminiu anodizat pentru a evita acest risc.
Cum vă puteți proteja sănătatea în bucătărie?
Este esențial să verificați materialele din care sunt fabricate ustensilele pe care le utilizați pentru gătit. Alegeți materiale inoxidabile, sticlă sau lemn bine întreținut. Verificați, de asemenea, certificările produselor pentru a vă asigura că nu conțin substanțe nocive, cum ar fi PFAS.
Examinați materialele și certificările ustensilelor pe care le cumpărați.
Înlocuiți regulat ustensilele care pot fi uzate sau deteriorate.
Preferați utilizarea materialelor naturale și durabile.
Este esențial să fiți conștienți de riscurile potențiale asociate ustensilelor de bucătărie moderne și să luați măsurile necesare pentru a vă proteja sănătatea și cea a familiei dumneavoastră. Fiind informat și prudent, puteți face din bucătăria dumneavoastră un spațiu nu numai confortabil, ci și sigur.