Consumul de diferite tipuri de carne este frecvent în cea mai mare parte a lumii și, în același timp, este unul dintre produsele cu cel mai mare preț pe piețe.
Cuprins
În Spania, se consumă 50 kg de carne pe an de către fiecare persoană care urmează o dietă omnivoră, conform datelor oferite de 2020. Aproximativ 36 kg provin din carne proaspătă, iar restul de 14 kg din carne ultraprocesată și procesată.
Cele cinci tipuri de carne cele mai consumate sunt mai mult sau mai puțin sănătoase și, în același timp, oferă proprietăți nutriționale variate. Acestea sunt: carnea de porc, carnea de miel, carnea de vită, carnea de iepure și carnea de pui.
În continuare, vă vom arăta în ce cantități este recomandat să consumați fiecare dintre ele.
Puiul
Este carnea cea mai consumată în Spania (aproximativ 13 kg pe an de persoană) și, deoarece este o carne cu un conținut caloric foarte scăzut, este considerabil ușoară. Acest lucru o face potrivită practic pentru orice persoană.
Conține foarte puțină grăsime și chiar mai puțin dacă îi îndepărtăm pielea. De asemenea, este o carne deosebit de bogată în proteine cu valoare biologică ridicată. Conține, de asemenea, vitamine din complexul B, care contribuie la metabolismul zaharurilor și grăsimilor, la buna funcționare a sistemului nervos și la dezvoltarea creierului. Conține, de asemenea, minerale precum potasiu, zinc, magneziu și fosfor.
Cantități necesare pentru consum
Fiind o carne albă, se recomandă consumul acesteia de maximum 4 ori pe săptămână și fără a depăși 500 de grame pe săptămână. Aceasta este cantitatea maximă de carne recomandată de OMS.
Carnea de porc
Ocupă al doilea loc în topul celor mai consumate tipuri de carne în Spania, fiecare persoană consumând aproximativ 8 kg pe an. Nu este considerată carne roșie, deoarece este mai sănătoasă, dar nu este echivalentă cu carnea de pasăre, deoarece conține mult mai multă grăsime.
La fel ca și carnea de pui, carnea de porc conține proteine cu valoare biologică ridicată și vitamine din grupa B, în acest caz riboflavină, vitamina B12 și niacină, care sunt responsabile de buna întreținere a țesuturilor. Pe de altă parte, minerale precum fosforul, potasiul, zincul și magneziul sunt, de asemenea, prezente în compoziția sa.
Cantități necesare pentru consum
În acest caz, limita este mai mare, de două ori pe săptămână. Cele mai slabe carne ale acestui animal sunt cele mai sănătoase, cum ar fi fileul. Cele mai grase, cum ar fi pulpele sau slănina și mezelurile, trebuie consumate doar în ocazii speciale.
Carnea de vită și de vițel
În Spania se consumă aproximativ 5 kg de carne de vită pe an de persoană. Această carne conține multe grăsimi saturate și calorii, în special cea mai matură.
Are multe proteine și este bogată în vitamina B12 și fier, care contribuie la prevenirea anemiei. În același timp, este bogată în zinc, care întărește sistemul imunitar, și în magneziu, pentru a menține buna funcționare a mușchilor.
Cantități necesare pentru consum:
Este de preferat să se aleagă carnea de vițel, deoarece conține mai puțină grăsime. Fiind vorba de carne roșie, consumul trebuie să fie ocazional și, în orice caz, 2 porții mici pe săptămână. Dacă se consumă în exces, vor apărea probleme cardiovasculare.
Carnea de miel
Carnea de miel nu ajunge la un kilogram pe an de persoană și este extrem de apreciată datorită gustului caracteristic și suculenței pe care le are. Este una dintre carnea roșie, de aceea consumul acesteia trebuie moderat.
De asemenea, este bogată în proteine și vitamine din grupa B, pe lângă faptul că conține zinc și fier. Conține o substanță numită treonină, care contribuie la metabolismul corect al grăsimilor. Acest lucru face ca, deși conține aproximativ 18 grame de grăsime, să fie o carne considerabil digestivă. Este bogată în seleniu și triptofan, care contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și a tiroidei și, în plus, este un puternic antioxidant.
Cantități necesare pentru consum:
Deoarece este o carne roșie care conține multă grăsime, consumul trebuie limitat la ocazional și nu poate depăși cele două porții stabilite pe săptămână și în cantități mici (nu mai mult de 200 de grame pe săptămână).
Iepurele
Iepurele face parte din grupul cărnii albe, dar consumul său scade în fiecare an, ajungând la mai puțin de un kilogram pe persoană pe an.
Este o carne foarte ușoară și conține un nivel de nutrienți superior celui al multor alte tipuri de carne, în special proteine și vitamine din grupa B. Pe de altă parte, conține fosfor, care contribuie la întărirea dinților și oaselor, precum și potasiu, care reglează tensiunea arterială. Este unul dintre produsele din carne cu cel mai scăzut nivel de purină.
Cantități necesare pentru consum:
Este una dintre cele mai sănătoase și, în general, poate fi consumată în orice moment. Este recomandată în special în timpul copilăriei, alăptării și sarcinii. Consumul poate ajunge la 500 de grame pe săptămână.
Sfaturi utile
În continuare, vă oferim un sfat pentru când cumpărați carne de la supermarket.
De multe ori am constatat că, cu cât ne interesăm mai mult de un subiect, cu atât acesta devine mai recurent în viața noastră. Acest lucru se datorează faptului că mintea devine mai receptivă la anumite stimuli care sunt legați de subiectul pe care îl tratăm.
De aceea, am reușit să ne dăm seama că există o infinitate de diferențe în ceea ce privește prețurile din viața noastră de zi cu zi.
Carne mai ieftină
Pentru a economisi la cumpărături, este necesar să cumpărăm cele mai ieftine proteine, pe lângă bucata aleasă.
Primul sfat pe care ți-l oferim este să verifici prețul pe kilogram, deoarece este esențial pentru economisire. În cazul puiului, este mult mai ieftin să cumperi puiul întreg decât dezosat sau feliat.
Pe de altă parte, este destul de logic să ne gândim că, dacă cumpărăm carne mai ieftină, vom economisi mai mult. De exemplu, înlocuirea cărnii de vită cu carne de pui, care este și mai sănătoasă.
Acestea sunt cele două sfaturi care pot schimba suma de pe bonul de cumpărături, dar mai ales sănătatea dumneavoastră.