1 din 2 copii mănâncă mai puțin de 10 alimente diferite pe săptămână. Sfaturile unui expert pentru a schimba această situație.

Alimente

Varza de Bruxelles, feniculul, salsefia. Aceste legume sunt cele mai puțin apreciate de copii (și de adulți!), potrivit unui nou studiu. Diversitatea nu este nici ea prezentă în farfuriile copiilor. Cum putem remedia această situație? Iată sfaturile lui Claire Trommenschlager, dietetician-nutriționist.

Aveți dificultăți în a-i convinge pe copii să mănânce legume și, în general, să descopere noi arome? Potrivit unui studiu OpinionWay pentru HelloFresh, mai mult de un copil din doi mănâncă mai puțin de zece alimente diferite pe săptămână. Mai grav, studiul arată că un copil din patru (24%) nu mănâncă mai mult de cinci alimente diferite la mese.

Varza de Bruxelles, salsifis și fenicul: legumele cele mai disprețuite

Acest sondaj arată că legumele sunt principalele victime ale acestei selecții alimentare: varza de Bruxelles, feniculul și salsifisul se numără printre alimentele cele mai disprețuite, atât de copii, cât și de părinții lor.

Dar acestea nu sunt singurele. 76% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani nu au gustat niciodată anumite legume, cum ar fi pak choï sau păstârnacul.

Claire Trommenschlager, dieteticiană-nutriționistă intervievată de Doctissimo, reamintește că copiii nu trebuie să iubească un aliment imediat. „Important este să le oferim în mod regulat, în forme variate și fără presiune. Cu cât au mai multe ocazii să guste, cu atât vor accepta în cele din urmă… și chiar vor aprecia!”, asigură ea.

1 Din 2 Copii Mănâncă Mai Puțin De 10 Alimente Diferite Pe Săptămână. Sfaturile Unui Expert Pentru A Schimba Această Situație.

„Termină-ți farfuria”, un moment de negociere între părinți și copii

Cina în familie rămâne totuși percepută ca un moment convivial, deoarece 90% dintre gospodării o consideră plăcută, dar numai 27% dintre părinți o trăiesc ca un moment de adevărată plăcere. De fapt, jumătate dintre părinți spun că se află într-o „luptă constantă” pentru ca copiii lor să mănânce legume, iar 40% recunosc chiar că faimosul „mănâncă tot din farfurie” se transformă adesea într-o bătălie.

Atunci, cum se poate remedia situația? Pentru Claire Trommenschlager, secretul se află în altă parte. „Pentru a profita din plin de cinele în familie, cheia este regularitatea și o atmosferă relaxată la masă. Servirea legumelor la fiecare masă crește treptat șansele ca acestea să fie gustate. Chiar dacă copilul nu le mănâncă imediat, simplul fapt de a le vedea în farfurie contribuie la o mai bună familiarizare”.

Specialista reamintește că dificultatea copiilor de a accepta legumele are mai multe cauze.

„Între 2 și 6 ani, copiii trec printr-o fază normală de neofobie alimentară, adică o neîncredere față de alimentele noi. În această perioadă, ei vor refuza adesea să guste ceea ce nu cunosc. Această atitudine este absolut normală. Ea poate fi accentuată de obiceiurile familiale: copiii reproduc ceea ce văd la masă, iar dacă părinții gătesc în special ceea ce le place lor sau ceea ce copilul preferă deja, expunerea la alimente noi rămâne limitată”.

Pregătiți legumele într-un mod atractiv, pentru a trezi pofta

De asemenea, lipsa de competență sau de dorință de a găti anumite legume poate încetini descoperirea acestora.

Este important să oferiți legumele sub diferite forme – la abur, gratinate, piure, prăjite – și să variați texturile și modurile de preparare. Copilul poate atinge, mirosi, găti, gusta și chiar scuipa dacă nu îi place”, reamintește experta în nutriție.

1 Din 2 Copii Mănâncă Mai Puțin De 10 Alimente Diferite Pe Săptămână. Sfaturile Unui Expert Pentru A Schimba Această Situație.

Pentru a face anumite legume mai atractive, ea recomandă prepararea lor în diferite moduri.

„Varza de Bruxelles poate fi prăjită la cuptor cu puținulei de măsline și miere pentru a reduce amărăciunea. Salsifisul poate fi integrat într-un gratin de cartofi, combinând gustul familiar cu noutatea. Nu trebuie să vă grăbiți: o legumă nouă pe săptămână este suficientă. Acest lucru vă permite să vă gândiți la modul de preparare, să introduceți treptat elemente noi și să evitați frustrarea sau descurajarea”.

Sunteți modelul copilului dumneavoastră”, subliniază în final specialistul. „Cel mai bun mod de a-i încuraja să mănânce mai diversificat este să consumați dumneavoastră legume la fiecare masă și să le variați în funcție de sezon! Gândiți-vă, de asemenea, să gătiți legumele pe care le apreciați mai puțin, să le gustați din nou și să rămâneți neutru în expresiile faciale. Ideea nu este să reușiți la fiecare masă, ci să creați o expunere regulată și pozitivă. Cu timpul, semințele semănate vor germina în mintea copilului.