Tipărire

Nu mult după ce începuse lecțiile de șah cu vizirul Abadan, prințul Akbar se îmbolnăvi: avea febră și doctorul decretă că are „gâlci”. Îi prescrise mult ceai de mușețel cu ghimbir și anason, băut fierbinte cu lămâie și îndulcit cu miere de albine. Și, de asemenea, îi interzise cu desăvârșire să se dea jos din pat mai devreme de o săptămână. Văzându-l trist și abătut, vizirul se gândi să îl distreze cu un joc interactiv ce implica deducția logică și, bineînțeles, tabla de șah.
Astfel, vizirul așeză câteva piese pe tabla de șah așa cum se vede în figura de mai jos, precizând că la începutul jocului albul se afla în partea de miazăzi iar negrul în partea de miazănoapte a tablei de joc.

 

Negru - 14

8 Turn Negru     Dama Neagră Rege Negru   Cal Negru Turn Negru
7 Pion Negru Pion Negru Pion Negru   Pion Negru Pion Negru   Pion Negru
6     Cal Negru   Pion Negru     Pion Negru
5                
4                
3   Pion Alb            
2 Cal Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb
1 Turn Alb       Rege Alb     Turn Alb
  a b c d e f g h

Alb - 12

 

Apoi, îi ceru prințului să răspundă la următoarea întrebare: pe ce câmp se găsea regina albă când fusese capturată?
Prințul privi cu atenție tabla de joc și spuse:

– Observ că albul a pierdut nu doar dama, ci și doi nebuni și un cal. Mai mult, două capturări sunt de remarcat din partea negrului: una de către pionul din e6 venind din d7 și alta de către pionul din h6 venind din g7. Însă niciunul dintre nebunii albi nu ar fi putut ajunge în aceste poziții pentru a fi capturați de cei doi pioni negri, întrucât nebunul din c1 era blocat în această poziție de pionii din d2 și b2 iar cel din f1 era blocat în această poziție de pionii din e2 și g2. Prin urmare, doar dama și calul au putut fi capturați de pe aceste poziții. Dar îmi e imposibil să-mi dau seama care din ei a fost în e6 și care în h6.
– Perfect, prealuminate; până aici raționamentul vostru e fără cusur. Să mai avansăm cu un pas în raționament: ce piesă a fost capturată de pionul alb din b3?
– Evident, un nebun negru, răspunse prințul încruntându-se ușor. Mai precis nebunul din c8, întrucât cel din f8 nu merge decât pe câmpuri negre.
– Corect. Și acum, încă un pas: cine a fost capturat mai întâi – regina albă sau nebunul negru?
Prințul rămase câteva clipe tăcut, studiind cu atenție tabla de joc.
– Regina albă, spuse el în cele din urmă, trebuie să-și fi croit drum din spatele liniei de pioni spre celelalte câmpuri ale tablei de joc prin singura cale posibilă care trece prin a2, ceea ce înseamnă că pionul alb din b3 trebuie să-și fi capturat prada înainte, spre a lăsa cale liberă reginei albe prin a2. Și cum pionul din b3 a capturat un nebun, nebunul negru a fost capturat înaintea reginei albe.
– Exact. Și acum, ultimul pas: nebunul din c8 a fost capturat în b3, înainte sau după capturarea din e6?
– Pionul din e6 este cel care a capturat primul, deschizând astfel calea nebunului negru din c8. Fața prințului Akbar se lumină brusc: Ah, acum știu! Mi-ai oferit toate jaloanele care marchează drumul spre răspuns. Și totul pare acum atât de simplu!
Și prințul Akbar începu a-și expune pe larg raționamentul.
Puteți spune care a fost raționamentul și de pe ce câmp a fost capturată regina albă?

Soluție:

Iată care a fost, în rezumat, raționamentul prințului Akbar:
– Capturarea cu pionul din e6 s-a făcut înainte de ieșirea prin d7 a nebunului din c8 spre a fi capturat în b3, capturare care la rândul ei s-a produs înainte ca regina albă să iasă prin a2, spre a fi capturată. Așadar, nu dama albă a fost piesa capturată în e6. Cu alte cuvinte, secvența a fost următoarea: primul capturat a fost calul alb în e6 de către pionul negru din d7, apoi nebunul negru din c8 a înaintat și a fost capturat în b3 de către pionul alb din a2, apoi dama albă și-a făcut drum prin a2 și este piesa capturată în h6 de către pionul negru din g7.
Așadar, dama albă a fost capturată în h6 de pionul negru din g7.