În iatacul șahului, la masa de joc, Riar-Șah și vizirul Abadan fac ultimele mutări ale partidei din seara aceea. Se servesc din când în când cu prăjiturele cu miere, dulceață de lapte și anason de pe măsuța alăturată și sorb cu înghițituri mici din cești aburinde de cafea cu frișcă și cardamom.
Șahul, care ca de obicei joacă cu albele, ridică mâna și face o mutare dar răstoarnă fără să vrea regele, care se rostogolește și cade de pe masa de joc. În acest moment, situația pe tabla de șah se prezintă astfel:

8                
7                
6                
5   Turn Negru   Nebun Negru        
4 Nebun Alb              
3                
2                
1       Rege Negru        
  a b c d e f g h

Puteți spune unde stătuse regele și care a fost mutarea albului care a dus la răsturnarea lui?

Soluție:

Întrucât regele negru este în șah (dat de nebunul alb din a4) și albul este la mutare, în mod evident regele alb nu se putuse afla decât în b3. Dar întrucât în această poziție ar fi fost în dublu șah (dat de tura din b5 și nebunul din d5), într-o partidă validă de șah între regele din b3 și tura din b5 trebuie să se mai fi aflat o piesă, în speță un pion negru, iar pentru a se obține configurația din enunț, situația pe tabla de șah cu 4 pași înainte de răsturnarea regelui trebuie să se fi prezentat astfel:

8                
7                
6                
5   Turn Negru            
4 Nebun Alb Pion Negru            
3   Rege Alb       Nebun Negru    
2     Pion Alb          
1       Rege Negru        
  a b c d e f g h

Pasul 1. Nebunul negru din f3 mută în d5 și dă șah regelui alb din b3;
Pasul 2. Pionul alb din c2 execută un en passant*, sărind peste un câmp și trecând în c4;
Pasul 3. Pionul negru din b4 dispune de dreptul pe care i-l oferă mișcarea en passant și capturează pionul alb din c4, trecând în c3;
(Avem acum dublu șah la regele alb dat de tura din b5 și de nebunul din d5.)
Pasul 4. Regele alb din b3 capturează pionul negru din c3 (ocazie cu care este răsturnat și se rostogolește de pe tabla de joc.)
(Avem acum șah la regele negru din d1 dat de nebunul alb din a4.)
Configurația obținută acum pe tabla de joc este cea din enunț.

 

*) En passant este, precum rocada, o manevră specială a jocului de șah. Regula en passant se aplică atunci când unul din jucători mută unul din pionii săi două câmpuri înainte față de poziția inițială, trecând pe lângă un pion advers de care ar fi fost capturat dacă ar fi mutat doar un câmp înainte. Regula spune că pionul care a efectuat mutarea dublă este vulnerabil doar pentru mutarea imediat următoare, putând fi capturat de cel advers ca și când ar fi deplasat doar un câmp înainte. Capturarea trebuie făcută ca mișcare imediat următoare mutării duble, ori acest drept este pierdut. Mișcarea este neobișnuită și pentru că este singura din jocul de șah în care piesa ce capturează nu rămâne pe câmpul pe care s-a aflat piesa capturată.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: