În parcul de la Excentric Club, la o masă de joc, domnii Albu și Negru stau față în față. Domnul Negru, care joacă cu negrele și e la mutare, se încruntă dramatic într-un efort teribil de concentrare supremă. Tocmai atunci îi zărește și președintele clubului care se plimba agale pe una dintre alei. Se apropie și le strânge amândurora mâna. Aruncă un ochi expert asupra mesei de șah, apoi îl bate pe domnul Negru prietenește pe umăr:
– Bătrâne, s-a dus baba cu colacii! Nu mai poți face rocadă!
Domnul Negru deschide gura, apoi o închide la loc. E încremenit de stupoare. Așa era, președintele avea perfectă dreptate; dar cum de știa, că doar abia atunci îi întâlnise?!
Puteți spune cum a dedus președintele că domnul Negru nu mai avea dreptul să facă rocadă?
Iată cum se prezenta tabla văzută de președinte:

 

Negru - 11

8 Turn Negru   Nebun Negru   Rege Negru     Turn Negru
7 Pion Negru   Pion Negru   Pion Negru   Pion Negru  
6   Pion Negru       Pion Negru   Pion Negru
5                
4                
3 Pion Alb              
2   Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb
1     Nebun Alb Damă Albă Rege Alb Nebun Alb    
  a b c d e f g h

Alb - 12

Soluție:

Prima observație pe care a făcut-o președintele a fost că ultima mutare a albului trebuie să fi fost cu pionul din a3 iar a negrului, capturarea unei piese albe mutate înainte de aceasta. Ce piesă ar fi putut captura negrul? Desigur un cal, întrucât turele nu ar fi avut cum să înainteze pe tablă din cauza liniei de pioni.
Dar ce piesă neagră ar fi putut captura calul alb? Desigur, nu un pion; dar nici tura din a8 căci piesa capturată nu ar fi avut de unde să ajungă în a8; dar nici nebunul din c8 nu ar fi putut captura calul, pentru că atunci acesta ar fi trebuit să ajungă în c8 venind din d6, unde i-ar fi dat șah regelui din e8!
Prin urmare, doar regele sau tura din h8 ar fi putut captura calul alb, ceea ce implică o mutare anterioară fie a regelui negru, fie a turei regelui! Ceea ce, evident, înseamnă că negrul nu mai are dreptul la rocadă!

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: