Americanului Frank Hopkins i se atribuie paternitatea acestei variante a jocului de șah care se deosebește de cel clasic doar prin faptul că victoria este a celui care reușește să dea primul șah (și nu șah mat) regelui advers. Frank a botezat noua variantă de joc „Șah unic” sau „Primul care dă șah câștigă”.
În această variantă de joc și pentru configurația din figura de mai jos, cum poate albul să dea șah negrului din maximum 5 mutări efectuate numai cu caii?

8 Turn Negru Cal Negru Nebun Negru Damă Neagră Rege Negru Nebun Negru Cal Negru Turn Negru
7 Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru
6                
5                
4                
3                
2 Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb
1   Cal Alb     Rege Alb   Cal Alb  
  a b c d e f g h

 

Soluție:

Cum poate albul, mutând doar cu caii, să câștige această partidă de șah unic din cel mult 5 mutări?
Mutarea de deschidere a albului trebuie să fie de exemplu cu calul la c3. Pentru a evita un șah al albului din următoarele două mutări, negrul trebuie să avanseze cu unul dintre pioni pentru a da regelui câmp de manevră.
Dacă negrul alege să mute pionul din d7, mutarea următoare a albului cu calul din c3 la b5 va atrage după sine deplasarea regelui negru la d7 iar apoi mutarea calului alb din g1 la f3 va conduce în final la un șah al albului la a patra mutare.
Dacă negrul alege să mute pionul din f7, mutarea calului alb din c3 în b5 va conduce la un șah din partea albului la a treia mutare.
Prin urmare, negrul trebuie să mute pionul din e7. Dacă pionul din e7 mută la e5, atunci mutarea calului alb din c3 în d5 împiedică înaintarea regelui negru și albul câștigă astfel la a treia mutare.
Așadar, singurul răspuns posibil al negrului pentru a evita un șah din partea albului înainte de a cincea mutare este cu pionul din e7 în e6. A doua mutare a albului este cu calul din c3 în e4. Negrul este silit să înainteze cu regele din e8 în e7. A treia mutare a albului cu calul din g1 în f3, indiferent de răspunsul negrului, va face inevitabil șahul din partea albului la cea de-a cincea mutare.
Astfel, dacă negrul alege să facă una din următoarele mutări:

  • pionul din d7 în d6;
  • pionul din f7 în f6;
  • dama din d8 în e8;
  • pionul din d7 în d5;
  • pionul din f7 în f5;
  • pionul din g7 în g5,

albul va răspunde cu calul din f3 în d4 și va câștiga la următoarea sa mutare în f5.
Iar dacă negrul alege să facă una din următoarele mutări:

  • pionul din e6 în e5;
  • pionul din c7 în c5;
  • calul din b8 în c6,
    albul va răspunde cu calul din f3 în h4 și va câștiga la următoarea sa mutare în f5 sau în g5 (cu calul din e4, dacă regele a trecut în e6 după înaintarea pionului în e5.)

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: