La jumătatea lunii iunie toți teii din părculețul clubului Excentric sunt înfloriți. Oamenii clubului au montat mese de șah în părculeț, așa că membrii clubului pot juca șah și afară.
Domnii Albu și Negru au găsit o masă la umbră sub un tei uriaș și au început o nouă partidă de șah. Jocul e în plină desfășurare; domnul Albu, aflat la mutare, privește concentrat tabla de joc. Deodată tresare auzindu-și strigat numele. Este domnul Mateș care, în plimbarea lui zilnică pe aleile parcului, i-a zărit și acum se apropie vesel de ei. Îi salută și îl bate prietenește pe umăr pe domnul Albu:
– Bravo, amice! Te descurci de minune: încă două mutări și ai câștigat partida.
Așa este; dar care sunt aceste mutări și cum poate câștiga domnul Albu partida?
(după Thomas Taverner – 1881)

8       Nebun Negru Turn Negru Turn Negru Nebun Negru  
7     Cal Alb         Nebun Alb
6                
5     Pion Negru         Damă Albă
4     Pion Negru     Rege Negru    
3           Pion Alb    
2         Pion Alb   Turn Alb Rege Alb
1     Cal Alb     Turn Alb Nebun Alb  
  a b c d e f g h

Soluție:

Cheia problemei în cazul de față este ca albul să mute regele la h1.
Deși mutarea aceasta nu produce nicio amenințare directă pentru negru, îl pune totuși pe acesta în Zugzwang, situație în care jucătorul trebuie să mute, deși fiecare mutare îl dezavantajează. Într-adevăr, fiecare din cele 19 mutări legale ale negrului permite un mat imediat din partea albului.
De exemplu, dacă negrul ia nebunul din h7 cu nebunul propriu din g8, câmpul d5 nu mai este apărat și la mutarea următoare albul dă mat cu calul de la c7 la d5.
Dacă negrul mută tura de la e8 la e5, blochează câmpul de scăpare al negrului, permițând albului să dea mat la mutarea următoare cu dama din h5 în g4.
Dacă negrul mută tura de la e8 la e6, atunci dama albă de la h5 mută la d5 și dă mat.
Dacă negrul mută tura de la e8 la e7, atunci dama albă de la h5 mută la g5 și dă mat.
Dacă negrul mută tura de la f8 la f5, atunci albul ia tura cu dama de la h5 la f5 și dă mat.
Dacă negrul mută tura de la f8 la f6, atunci dama albă de la h5 mută la g5 și dă mat.
Dacă negrul mută tura de la f8 la f7, atunci calul alb de la c7 mută la d5 și dă mat.
La oricare din celelalte mutări ale negrului, albul va răspunde fie cu dama albă de la h5 la g5, fie cu tura albă de la g2 la g4, fie cu calul de la c1 la d3.
Un astfel de aranjament al turelor și nebunilor negri, cu o pereche de ture adiacente flancate de o pereche de nebuni, este cunoscut în șah sub numele de Tuburi de orgă. Se observă în acest aranjament interferențele negre reciproce pe un același câmp, numite auto-interferențe, cum ar fi tura de la f8 la f7 care interferă cu protecția nebunului din g8 pentru d5, permițând calului alb din c7 să-i dea șah!
Interferențele mutuale ca acestea, între două piese pe un pătrat, sunt cunoscute sub numele de interferențe Grimshaw.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: