Un fulger verde-albăstrui spintecă bolta cerească și ilumină iatacul șahului ca în plină zi. Urmă o bubuitură năprasnică și Riar-șah sări speriat în sus, buimăcit de somn, ca picat din altă lume. Coborî iute din pat, își trase caftanul pe el și târlicii în picioare și se duse să privească pe fereastră. Afară, se dezlănțuise urgia: vântul îndoia copacii până la pământ, ridica în vârtejuri nisipul de pe alei și făcea ploaia să răpăie pe acoperișuri. Se duse să vadă dacă în odaia de alături, unde îi plăcea să joace șah, erau închise ferestrele și trimise apoi după vizirul Abadan. Aranjă piesele pe măsuța de șah din fildeș și abanos și pregăti pentru el și pentru vizir un ceai de anason, cu scorțișoară, frișcă și cardamon. Când vizirul apăru căscând, totul era pregătit pentru partida de șah.
Zorii îi găsiră pe cei doi la masa de joc, adânc cufundați în somn – șahul în partea de miazăzi a tablei iar vizirul în cea de miazănoapte. Partida se încheiase cu albul dând șah mat negrului, dar niciunul din cei doi nu putu să spună la trezire cine câștigase de fapt partida. Tot ceea ce își mai aduceau aminte era că niciun pion nu  fusese promovat pe tot parcursul jocului. Dar, privind piesele rămase pe tabla de joc, vizirul Abadan reuși să deducă până la urmă cine câștigase partida.
Puteți reconstitui raționamentul vizirului și spune cine a câștigat partida?

8 Rege Negru   Rege Alb          
7         Dama Alba      
6       Pion Alb        
5     Nebun Alb          
4       Pion Alb        
3               Pion Alb
2                
1               Nebun Alb
  a b c d e f g h

Soluție:

Primul lucru pe care l-a observat vizirul Abadan a fost acela că albul era cel care a câștigat partida, dând șah mat cu nebunul din h1 regelui din a8. Prin urmare, întrucât fiecare știa ce poziție ocupase în fața măsuței de joc (vizirul în partea de miazănoapte iar șahul în cea de miazăzi), era suficientă determinarea poziției din care începuse albul partida pentru a stabili câștigătorul.
A doua observație esențială a vizirului a fost aceea că, neexistând nicio promovare de pioni care să explice prezența nebunului alb în h1 ca urmare a promovării pionului la un nebun, singura mutare posibilă a albului înainte de a da șah negrului trebuie să fi fost cu unul din pionii din d4 sau d6, care să deschidă calea nebunului din h1 spre a da șah regelui din a8. Și cum în niciuna din aceste situații, ultima mutare a negrului nu ar fi putut fi cu regele din a8, ultima mutare a albului trebuie să fi fost din e5 în d6, însoțită de capturarea en passant a unui pion negru.
Prin urmare, și-a continuat vizirul raționamentul, ultima mutare a negrului trebuie să fi fost cu pionul din d7 în d5. Mutarea anterioară a albului a fost atunci cu nebunul în c5, dând șah regelui din a7 (neamenințat de dama din e7, de care îl despărțea în acel moment pionul negru din d7) și obligându-l să se refugieze în a8.
Iată așadar ultimele 3 mutări ale albului, reconstituite de vizirul Abadan:
1. Nebun alb în c5 și șah regelui negru din a7 (despărțit momentan de dama din e7 de pionul din d7);
Rege negru din a7 în a8;
2. Pion alb din e4 în e5 și șah la regele din a8 cu nebunul din h1;
Pion negru din d7 în d5;
3. Pion alb din e5 în d6, mutare însoțită de capturarea en passant a pionului negru din d5 și finalizată cu șah mat la regele negru din a8.
Mutarea albului făcându-se dinspre miazăzi spre miazănoapte, cel care a jucat cu albele a fost șahul Riar care a și câștigat partida.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: