Arătând spre măsuța lui de șah, șahul Riar îl întrebă într-o zi pe vizirul Abadan:
– Dacă ți-aș spune că la această configurație s-a ajuns fără ca vreunul dintre pioni să fi atins a opta linie, m-ai crede?
Vizirul aruncă o privire rapidă spre neprețuita masă din fildeș și abanos a stăpânului său: regele alb la f2, regele negru la e8, un nebun alb la g3, regina neagră la c6 și doi pioni albi la b2 și, respectiv, d2.
– Nu, prealuminate stăpân al tuturor timpurilor, umila mea rațiune mă împiedică a-ți da crezare.
Puteți spune de ce?

8       Rege Negru    
7                
6     Damă Neagră          
5                
4                
3             Nebun Alb  
2   Pion Alb   Pion Alb   Rege Alb    
1                
  a b c d e f g h

Soluție:

Iată cum a raționat vizirul Abadan:
Cum ar fi putut ajunge nebunul alb la g3 din poziția lui inițială c1, dacă pionii din b2 și d2 nu s-au mișcat deloc de pe pozițiile lor pentru a-i face loc? Singura posibilitate este ca nebunul alb aflat inițial în c1 să fi fost capturat chiar de pe această poziție înainte de a fi apucat să facă vreo mișcare, iar nebunul din g3 să fie de fapt obținut la schimb contra unui pion ajuns pe ultima linie.
Așadar, afirmația șahului cum că poziția de pe tabla de șah s-ar fi obținut fără ca vreunul dintre pioni să fi atins a opta linie nu poate fi adevărată.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: