Nu este nevoie să fiți șahist pentru a rezolva problema următoare. Tot ceea ce trebuie să știți este cum mută un cal pe tabla de șah: două pătrățele pe o direcție și o pătrățică pe direcția perpendiculară pe

aceasta.

Acestea fiind precizate, întrebarea este dacă poate un cal captura din 16 mutări cei 16 pioni de pe tabla de mai jos? Dacă da, cum?

8 Cal Negru            
7         Pion Alb Pion Alb Pion Alb  
6         Pion Alb   Pion Alb  
5         Pion Alb Pion Alb Pion Alb  
4   Pion Alb Pion Alb Pion Alb        
3   Pion Alb   Pion Alb        
2   Pion Alb Pion Alb Pion Alb        
1                
  a b c d e f g h

Soluție:

Cheia este ca primul pion capturat de cal să nu fie niciunul din pionii de la c4, d4 sau d3 (respectiv, simetric, de la f5, e5 sau e6), deoarece în acest caz ultimul pion capturat din careul stâng (respectiv drept) ar fi prea departe de pionii din celălalt careu pentru ca, dintr-o singură mutare, calul să ajungă la ei pentru a-i captura.
Prin urmare, dacă din poziția e3, de pildă, calul ar captura primul pion din c2, el i-ar putea captura succesiv pe ceilalți 15 din 15 mutări, în următoarea ordine: b4, d3, b2, c4, d2, b3, d4, e6, g7, f5, e7, g6, e5, f7, g5.
Analog s-ar petrece lucrurile dacă primul pion capturat ar fi cel din b2, d2, b3 sau b4, respectiv g5, g6, g7, f7 sau e7.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: