Ne amintim că l-am lăsat pe gringo în cârciuma din misterioasa insulă a veritanilor și a farsanilor, cele două triburi de băștinași care spuneau întotdeauna adevărul, respectiv mințeau tot timpul. Când a vrut să plătească băutura consumată și să plece, cârciumarul i-a spus lui gringo cât are de plată, dar cum prețul i s-a părut cam piperat, gringo l-a întrebat pe cârciumar dacă spune adevărul. Cârciumarul a mormăit atunci ceva în barbă, iar gringo, care nu înțelesese nimic, l-a întrebat pe cel de lângă el dacă a auzit ce spusese cârciumarul. Iar omul i-a răspuns:
— Cârciumarul a spus „da”, dar este un mare mincinos.
Din ce triburi făceau parte cei doi?

Soluție:

Nu este clar din ce triburi fac parte cei doi. Tot ce se poate spune cu certitudine este că unul dintre ei este veritan, iar celălalt farsan.
Un alt lucru sigur este acela că, indiferent din ce trib ar face parte cârciumarul, la întrebarea lui gringo dacă spune adevărul, răspunsul lui va fi întotdeauna afirmativ. Într-adevăr, dacă este veritan acest lucru este evident, iar dacă este farsan, răspunsul lui nu poate fi „nu”, căci atunci ar spune adevărul.
Ținând seama de aceasta și de faptul că răspunsul celui de lângă gringo este adevărat dacă și numai dacă ambele părți ale răspunsului său sunt adevărate, rezultă că acest om spune adevărul dacă și numai dacă afirmația lui că proprietarul cârciumii este mincinos este adevărată.
Cu alte cuvinte, dacă omul de lângă gringo spune adevărul, adică este veritan, atunci cârciumarul este un farsan; iar dacă omul minte, adică este un farsan, atunci cârciumarul este veritan.
Prin urmare, la întrebarea din enunț  nu se poate da un răspuns precis. Tot ce se poate spune este că cei doi fac parte din triburi diferite, fără a putea preciza din ce trib face parte fiecare.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: