Vestea că pe insula veritanilor și a farsanilor se plimba în voie un intrus care îi agasa pe locuitori cu întrebări sâcâitoare ajunse în cele din urmă și la urechile împăratului, care ordonă ca gringo să fie prins și adus în fața lui. Pedeapsa pentru îndrăzneala de a pune piciorul pe insulă fără învoirea împăratului era moartea prin spânzurare. Însă celor mai ageri la minte, împăratul le mai dădea o șansă să-și salveze viața. Condamnaților li se arătau două uși: una în spatele căreia se afla spânzurătoarea iar alta prin care puteau ieși, liberi să plece încotro voiau. Numai că ușile semănau ca două picături de apă una cu cealaltă și nimeni , în afara împăratului și a gărzilor din fața lor, nu știa ce se ascunde îndărătul fiecăreia din ele. Condamnaților li se îngăduia să pună o singură întrebare uneia din gărzi pentru a descoperi ușa salvatoare, fiind avertizați în același timp că unul dintre gardieni era farsan.
Gringo a pus o singură întrebare uneia dintre gărzi și a deschis ușa prin care a fost liber apoi să plece.
Care a fost întrebarea salvatoare?

Soluția 1:

Gringo a pus o întrebare indirectă uneia din gărzi:
— Hei, ce ar spune celălalt gardian dacă l-aș întreba ce se ascunde în spatele acestei uși?
La această întrebare, răspunsul va fi întotdeauna negația răspunsului corect. Într-adevăr, dacă gardianul este un veritan, atunci el va spune adevărul afirmând că farsanul din fața celeilalte uși va răspunde exact pe dos la întrebarea pe care i-ar pune-o gringo și, prin urmare,  va da ca răspuns negația răspunsului corect. Dacă, dimpotrivă, gardianul este un farsan, el va ști că veritanul din fața celeilalte uși va răspunde corect la întrebarea lui gringo și, prin urmare, el va da ca răspuns tot negația răspunsului corect.
Așadar, în urma acestei întrebări, gringo va ști cu siguranță ce nu se află în dosul ușii cercetate și va putea alege în consecință.

Soluția 2:

Gringo a pus o întrebare-capcană uneia din gărzi:
— Gardianul din fața ușii salvatoare este veritan?
Răspunsul va fi „da”, dacă întrebarea este adresată unui veritan care stă în fața ușii salvatoare și tot „da”, dacă întrebarea este adresată unui farsan care stă în fața ușii salvatoare. În mod similar, răspunsul va fi „nu”, dacă întrebarea este adresată gardianului din fața ușii care duce la spânzurătoare, indiferent de tribul din care face el parte.
Astfel, gringo va deschide ușa dacă răspunsul la întrebarea lui este „da” sau va alege să deschidă cealaltă ușă dacă răspunsul la întrebarea lui este „nu”.

Soluția 3:

Gringo va adresa o întrebare complicată uneia din gărzi:
— Hei, ce ai răspunde dacă te-aș întreba care dintre uși este ușa salvatoare?
Răspunsul veritanului va fi în mod evident cel corect; surprinzător, și răspunsul farsanului la această întrebare va fi tot cel corect, întrucât el va fi silit de întrebare să mintă de două ori și să spună astfel adevărul.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: