Să ne reîntoarcem pe misterioasa insulă a veritanilor și a farsanilor — primii care spun întotdeauna adevărul, cei din urmă care mint tot timpul.
Continuându-și periplul prin insulă, gringo întâlnește în cale doi băștinași. Unul dintre ei îi spune:
— Eu sunt farsan sau însoțitorul meu este veritan.
Din ce triburi făceau parte cei doi?

Soluție:

Disjuncția logică este o propoziție de forma „p sau q” care este falsă atunci și numai atunci când atât p cât și q sunt false. În toate celelalte cazuri, ea este adevărată. În vorbirea curentă, cuvântul „sau” este folosit în sens exclusiv (de ex. „Vrei ceai ori cafea?”), și niciodată în sensul de „și... și...”, care să admită ambele variante ca posibile. În logică, acesta se numește „sau exclusiv” sau „disjuncție exclusivă”.
Revenind la problema noastră, dacă admitem că vorbitorul ar fi un farsan, atunci afirmația lui ar fi falsă, adică ambele propoziții care o alcătuiesc ar fi false. Prin urmare, ar însemna că el este veritan iar însoțitorul său este farsan. Dar aceasta contrazice ipoteza că vorbitorul este farsan.
Așadar, vorbitorul este veritan. În acest caz, cel puțin una din părțile afirmației sale este adevărată și cum aceasta nu poate fi cea dintâi, urmează că a doua parte a declarației sale este adevărată, cea în care susține că însoțitorul lui este veritan.
Deci, ambii băștinași erau veritani.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: