8 cupluri de tineri căsătoriți se întâlnesc într-o după-amiază pentru a face schimb de cărți. Cuplurile au nume de familie diferite, preferă culori diferite și se deplasează cu mașini de mărci diferite. De asemenea, soții din același cuplu au aceeași meserie, dar meseriile celor 8 cupluri sunt diferite. Ei aduc spre împrumut și iau cu împrumut cărți diferite. În plus, se mai știe că:
1) Daniela Badea și soțul ei sunt agenți de vânzări;
2) Cartea “Bătrânul și marea” a fost oferită  spre împrumut de cuplul care are un Fiat și preferă culoarea roșie;
3) Ovidiu și soția lui, Victoria, iubesc culoarea cafenie;
4) Lui Sorin Hetea și soției lui, Horiana, le place culoarea albă;
5) Ioana Stan și soțul ei sunt consilieri municipali și conduc un Volkswagen;
6) Monica și soțul ei Alexandru au luat cu împrumut cartea “Casa de pe țărm”;
7) Matei și soția lui iubesc culoarea roz și au dat cu împrumut cartea “Eugenie Grandet”;
8) Iris și soțul ei Oliver sunt contabili;
9) Cartea “Trei într-o barcă” a fost luată cu împrumut de perechea cu Trabantul;
10) Cei doi Cernat sunt asistenți medicali și au adus cartea “Shirley”;
11) Dl. și d-na Kaas sunt amândoi medici și au luat cu împrumut “Procesul”;
12) Paul și soția lui preferă culoarea verde;
13) Veronica Deak și soțul ei iubesc albastrul;
14) Remus și soția lui, care conduc un Nisam, au oferit spre împrumut volumul “Procesul”;
15) Unul din cupluri a venit cu “Ce le pasă damelor” și a luat cu împrumut romanul “Eugenie Grandet”;
16) Cuplul care are o Dacie preferă culoarea violet;
17) Cei doi învățători au luat cu împrumut “Ce le pasă damelor”;
18) Familia de  arhitecți conduce un Moskvich;
19) Patricia și soțul ei au un Renault și au dat cu împrumut “Casa de pe țărm”;
20) Patricia și soțul ei au împrumutat cartea de la soții Zaharia;
21) Robert și soția lui, care au luat cu împrumut “Comedia modernă”, iubesc culoarea galbenă;
22) Dl. și d-na Ștefan lucrează ca vânzători;
23) “Comedia Modernă” a fost oferită spre împrumut de cuplul care are o Skoda.
Descoperiți ce cărți au luat și au dat cu împrumut cele 8 cupluri, care este numele lor întreg, ce meserii practică, ce culori preferă și ce mașini conduc.

Soluție:

Iris și soțul ei nu se numesc Badea (1); ei nu se numesc nici Hetea (4), Stan (5) ori Deak (13); conform lui 8 și 10 numele lor nu este Cernat, întrucât ei sunt contabili; din același motiv, ei nu se numesc Kaas (8,11) ori Ștefan (8,22). Prin urmare, Iris și Oliver sunt contabili, se numesc Zaharia și cf. 20 au împrumutat o carte Patriciei și soțului ei. (24)
Soțul Veronicăi Deak nu este Ovidiu (3), Sorin (4), Alexandru (6), Oliver (8); dar întrucât soților Deak le place albastrul, soțul Veronicăi nu este nici Matei (7, 13), Paul (12, 13) ori Robert (13, 21). Așadar, familia Deak este formată din Veronica și Remus, preferă culoarea albastră, conduce un Nisam și a împrumutat familiei Kaas volumul “Procesul” (11, 13, 14). (25)
Numele Patriciei nu este Badea (1), nici Hetea (4), nici Stan (5), nici Deak (13), nici Zaharia (24); dar Patricia, care a dat cu împrumut “Casa de pe țărm”, nu poate fi nici Cernat (10, 19); și pentru că ea a împrumutat cartea de la familia Zaharia, nu poate fi nici Kaas, deoarece ei au luat cu împrumut “Procesul” de la familia Deak (20, 25). Așadar, Patricia se numește Ștefan, este vânzătoare, are un Renault, a dat cu împrumut “Casa de pe țărm” Monicăi și lui Alexandru și a împrumutat cartea de la familia Zaharia (6, 19, 20, 22). (26)
Din 6 și 11, rezultă că Monica și Alexandru nu se numesc Kaas. Atunci, ei nu pot fi decât Cernat, au luat cu împrumut “Casa de pe țărm” de la Patricia și soțul ei, și cf. 10 au dat volumul “Shirley” și sunt asistenți medicali. (27)
Din 1, 4, 5, 13, 24, 26 și  27 deducem acum că Ovidiu și Victoria nu pot fi decât Kaas. Ei sunt medici, preferă culoarea cafenie și au luat cu împrumut “Procesul” de la cei doi Deak (3, 11, 25). (28)
Veronica și Remus Deak nu pot fi decât învățători sau arhitecți, dar conform lui 18, întrucât ei conduc un Nisam, rezultă că ei sunt învățători. Ei au luat cu împrumut “Ce le pasă damelor” (17). (29)
Atunci, Sorin și Horiana sunt arhitecți și conduc un Moskvich (18). (30)
Soțul Patriciei nu este nici Ovidiu (3), nici Sorin (4), nici Alexandru (6), nici Oliver (8), nici Remus (25); întrucât Patricia a dat cu împrumut “Casa de pe țărm”, soțul ei nu poate fi nici Matei (7); deci, soțul Patriciei este fie Robert, fie Paul. Dacă ar fi Robert, atunci culoarea lor preferată ar fi galbenul și ar fi luat cu împrumut de la familia Zaharia “Comedia modernă” (20, 21). În acest caz, familia Zaharia ar avea o Skoda (23). Atunci, cf. 5, 25, 26, 27, 28 și 30, singurii care în acest caz ar fi putut avea un Fiat, ar fi putut oferi spre împrumut „Bătrânul și marea” și ar fi putut avea ca preferință roșul, ar fi fost cuplul Badea. Dar atunci, singurii care ar fi putut avea Trabant ar fi fost familiile Cernat ori Kaas. Cum nici una din ele nu a luat cu împrumut „Trei într-o barcă”, am ajunge la o contradicție cu 9. Așadar, soțul Patriciei este Paul. Ei preferă culoarea verde (12). (31)
Atunci, soțul Ioanei Stan nu poate fi decât Matei sau Robert. Dacă soțul Ioanei Stan ar fi Matei, ei ar prefera culoarea roz și ar fi dat cu împrumut cartea “Eugenie Grandet” (7). Soțul Danielei Badea ar fi Robert, ei ar prefera galbenul și ar fi luat cu împrumut “Comedia modernă” (21). Dar atunci, singurii care ar fi putut conduce un Fiat, prefera culoarea roșie și oferi cu împrumut “Bătrânul și marea”, ar fi fost familia Zaharia. Dar atunci, singurii care ar fi putut avea Trabant ar fi fost familiile Badea, Cernat ori Kaas. Cum nici una din ele nu a luat cu împrumut „Trei într-o barcă”, am ajunge la o contradicție cu 9. Deci, soțul Ioanei Stan nu este Matei, ci Robert. Atunci, ei preferă culoarea galbenă și au luat cu împrumut „Comedia modernă” (21). (32)
Soțul Danielei Badea este Matei. Ei iubesc culoarea roz și au oferit spre împrumut volumul „Eugenie Grandet” (7). (33)
Singurii care ar putea avea un Fiat, prefera culoarea roșie și oferi spre împrumut „Bătrânul și marea” sunt atunci cei doi Zaharia. (34)
Atunci, Monica și Alexandru Cernat iubesc culoarea violet și conduc o Dacia. (35)
Singurii care ar putea avea o Skoda și ar fi putut aduce „Comedia modernă” sunt cei doi Kaas (întrucât ei au luat cu împrumut „Procesul”). (36)
Atunci, cuplul Badea are un Trabant și a împrumutat „Trei într-o barcă” (9). (37)
Singurii care ar fi putut lua cu împrumut „Eugenie Grandet” și oferi spre împrumut „Ce le pasă damelor” sunt Sorin și Horiana Hetea, întrucât familia Zaharia  a dat cu împrumut „Bătrânul și marea” (15, 34). (38)
Atunci, cuplul Zaharia a împrumutat volumul „Shirley” de la familia Cernat. (39)
Ioana și Robert Stan au împrumutat atunci romanul „Trei într-o barcă” cuplului Badea. (40)
Cele de mai sus sunt sistematizate în tabelul următor:

 

 

Cuplul Cartea luată cu împrumut Cartea dată cu împrumut Meseria practicată Culoarea preferată Mașina condusă De la cine a împrumutat Cui a împrumutat
Daniela și Matei Badea „Trei într-o barcă” „Eugenie Grandet” agent de vânzări roz Trabant Stan Hetea
Sorin și Horiana Hetea „Eugenie Grandet” „Ce le pasă damelor” arhitect alb Moskvich Badea Deak
Ioana și Robert Stan „Comedia modernă” „Trei într-o barcă” consilier municipal galben Volkswagen Kaas Badea
Monica și Alexandru Cernat „Casa de pe țărm” „Shirley” asistent medical violet Dacia Ștefan Zaharia
Ovidiu și Victoria Kaas „Procesul” „Comedia modernă” medic cafeniu Skoda Deak Stan
Veronica și Remus Deak „Ce le pasă damelor” „Procesul” învățător albastru Nisam Hetea Kaas
Iris și Oliver Zaharia „Shirley” „Bătrânul și marea” contabil roșu Fiat Cernat Ștefan
Patricia și Paul Ștefan „Bătrânul și marea” „Casa de pe țărm” vânzător verde Renault Zaharia Cernat

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: