Reconstituiţi numele unei divinităţi antice, de mult uitate, ştiind că numele ei este compus din 5 litere şi că, exceptând una din afirmaţiile de mai jos, toate celelalte sunt adevărate:
(1) Z şi S sunt la stânga lui R şi O;
(2) R şi S nu sunt alăturate;
(3) a treia literă este O sau R;
(4) Z şi R sunt separate de o singură literă (nu neapărat în ordinea aceasta);
(5) R se află la stânga lui A şi la dreapta lui Z.
Atenţie: problema trebuie să aibă o singură soluţie!

Soluţie:

Dacă prima afirmaţie este falsă, atunci Z şi S nu sunt la stânga lui R şi O. Atunci, Z şi S sunt fie la dreapta lui R şi O, fie de o parte şi de alta a lui R şi O.
Dar, întrucât R se află la dreapta lui Z, înseamnă că Z şi S se află de o parte şi de alta a lui R şi O — Z la stânga, iar S la dreapta. Apoi, fiindcă A se află la dreapta lui R iar Z şi R sunt separate de o singură literă, rezultă că Z este prima literă, O este a doua, iar R a treia.
Cum R şi S nu sunt alăturate, rezultă că numele divinităţii antice este, în acest caz, ZORAS.
Dacă afirmaţia 2 este falsă, atunci R şi S sunt alăturate. Cum Z şi S sunt la stânga lui R şi O, Z şi R sunt separate de o singură literă, A este la dreapta lui R iar a treia literă este R sau O, rezultă că prima literă este Z, a doua este S, iar a treia este R.
În acest caz, problema are două soluţii: ZSRAO sau ZSROA.
Prin urmare, cazul în care a doua afirmaţie este falsă nu este acceptabil.
Dacă afirmaţia 3 este falsă, atunci litera din mijloc nu este nici R, nici O.
Dar nici A nu poate fi litera din mijloc, deoarece R este la stânga lui A şi Z şi S nu mai pot fi atunci la stânga lui R.
Dacă S ar fi la mijloc, cum Z şi S sunt la stânga lui R şi O, A ar trebui să fie prima sau a doua literă şi atunci R ar fi la dreapta lui A. Din motive asemănătoare, nici Z nu poate fi la mijloc.
Aşadar, în cazul în care a treia afirmaţie este falsă, problema nu are soluţie.
Dacă afirmaţia 4 este falsă, atunci Z şi R nu sunt separate de o singură literă. Dar, Z şi S sunt la stânga lui R şi O. Atunci, fie R este la mijloc avându-l în stânga pe Z, fie O este la mijloc şi Z este pe primul loc. Cum R este la stânga lui A, problema are în cazul acesta trei soluţii:
SZRAO, SZROA sau ZSORA.
Deci, cazul în care a patra afirmaţie este falsă nu este acceptabil.
Dacă afirmaţia 5 este falsă, atunci R nu este la stânga lui A şi la dreapta lui Z. R este atunci la dreapta lui A sau la stânga lui Z. Dar, cum Z şi S sunt la stânga lui R şi O, rezultă că R este la dreapta lui A. Atunci, O trebuie să fie la mijloc. Şi cum Z şi R sunt separate de o singură literă, S este pe prima poziţie, Z pe a doua, O la mijloc, R pe poziţia a patra iar A pe a cincea. Dar atunci, R este la stânga lui A. Contradicţie!
Prin urmare, nici în cazul în care a cincea afirmaţie este falsă, problema nu are soluţie.
Deci, numele divinităţii antice este
ZORAS.
soluţie care se obţine când prima afirmaţie este falsă iar celelalte patru sunt adevărate.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: