Într-o tabără internaţională de pe Coasta de Azur, patru copii care nu vorbesc o limbă unică, se joacă împreună, comunicând fie direct într-o limbă comună, fie traducându-şi unul altuia ce spun ceilalţi atunci când nu pot comunica direct. Fiecare copil vorbeşte două din limbile engleză, germană, norvegiană sau suedeză, nu însă engleza şi suedeza în acelaşi timp.
Astfel, Paul nu ştie norvegiana, dar traduce atunci când micuţul norvegian Christian vrea să vorbească cu Ian. Ian vorbeşte, fireşte, foarte bine limba sa maternă, suedeza, şi se înţelege fără probleme cu Abel, deşi acesta nu cunoaşte suedeza. Nici Paul nici Christian şi nici Abel nu cunosc o unică limbă în care să se înţeleagă toţi trei între ei.
Cunoscând toate acestea, puteţi spune ce limbi vorbeşte fiecare dintre cei patru copii?

Soluţie:

1. Ian nu vorbeşte norvegiana, întrucât nu poate comunica direct cu micul norvegian Christian. În schimb, Ian vorbeşte suedeza şi, prin urmare, nu cunoaşte engleza. Atunci, Ian vorbeşte germana şi suedeza.
2. Atunci, Christian care nu se poate înţelege direct cu Ian, nu vorbeşte nici germana, nici suedeza. Dar Christian cunoaşte norvegiana şi prin urmare a doua limbă pe care o vorbeşte este engleza.
3. Paul, care îi ajută pe Christian şi Ian să se înţeleagă, trebuie să vorbească o limbă comună atât cu Christian, cât şi cu Ian. Cum Paul nu vorbeşte norvegiana, iar Christian ştie engleza şi norvegiana, urmează că Paul vorbeşte engleza. Dar atunci el nu ştie suedeza. Prin urmare, Paul vorbeşte germana şi engleza.
4. Abel nu ştie suedeza, dar se înţelege foarte bine cu Ian care vorbeşte germana şi suedeza. Atunci, Abel ştie germana. Cum Paul şi Christian vorbesc amândoi engleza, iar Paul, Christian şi Abel nu vorbesc toţi trei o limbă comună, urmează că Abel nu ştie engleza. Atunci, Abel vorbeşte norvegiana şi germana.
Cele de mai sus pot fi rezumate în următorul tabel:

  engleza germana norvegiana suedeza
Abel nu da da nu
Christian da nu da nu
Ian nu da nu da
Paul da da nu nu

 

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: