La sfârşitul competiţiei, 8 dintre finaliştii unui turneu de şah — 5 seniori şi 3 juniori — au luat masa în oraş, la restaurant. Ei s-au aşezat la o masă rotundă de 8 locuri, după cum urmează.
Marius, primul clasat la seniori, s-a aşezat cel dintâi; la dreapta lui a luat loc Ioana, prima la junioare. În faţa Ioanei s-a aşezat Andrei, ocupantul locului întâi la juniori, iar la stânga lui a luat loc Gabriela, prima la senioare. Lui Radu, celui de-al doilea clasat la seniori, i-a revenit locul dintre Andrei şi una dintre ocupantele locurilor 2 şi 3 la senioare.
Cristina şi Valentin, ocupanţii locului 2 la seniori, respectiv juniori, au cedat rugăminţii Soniei, cea mai mică dintre senioare şi a treia clasată, de a se aşeza la masă între un senior şi un junior.
Puteţi spune lângă cine a stat fiecare dintre şahişti la masă?

Soluţie:

Primul s-a aşezat Marius, la dreapta lui a stat Ioana, iar în faţa Ioanei — Andrei. Andrei a avut-o la stânga pe Gabriela, iar la dreapta pe Radu. Prin urmare, între Marius şi Radu exista un loc, care nu putea fi ocupat de Sonia. Atunci, locul acesta nu putea fi ocupat decât de Cristina, a doua clasată la senioare.
Cele două locuri dintre Ioana şi Gabriela au fost ocupate de Sonia şi Valentin şi cum Sonia a vrut să stea la masă între un junior şi un senior, ordinea a fost: Ioana — Valentin — Sonia — Gabriela.
Prin urmare, de la stânga la dreapta sau în sens antiorar, ordinea finaliştilor la masă a fost:
Marius — Ioana — Valentin — Sonia — Gabriela — Andrei — Radu — Cristina.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: