Cinci pictori, vrând să afle cât de apreciate erau operele lor cu adevărat, au hotărât organizarea unei expoziţii inedite în care publicul să acorde puncte lucrărilor expuse după anumite criterii bine stabilite. În funcţie de punctajele obţinute, la finele expoziţiei urma să se alcătuiască şi un clasament al artiştilor expozanţi. Pentru cât mai multă obiectivitate, lucrările prezentate au fost semnate cu pseudonime, adevăratele nume ale autorilor rămânând necunoscute pentru toată lumea, inclusiv pentru artişti. Fiecare pictor a avut pseudonimul propriu, acelaşi pe tot parcursul expoziţiei şi a crezut că ghiceşte cine se ascunde în spatele celorlalte pseudonime. În fapt, fiecare dintre ei s-a înşelat cu privire la fiecare din pseudonimele celorlalţi patru.
Astfel, Cernea a crezut că Nirval este pseudonimul lui Blaga, iar Preda şi-a închipuit că Voiculescu este cel care şi-a semnat tablourile Gali şi că Roco este numele sub care se ascunde Cernea.
Blaga l-a luat pe Preda drept Roco şi pe Cernea drept Spot. Avramescu presupunea că pseudonimul lui Blaga este Ianis, şi că Nirval este de fapt Preda.
Puteţi stabili sub ce pseudonim a participat la expoziţie fiecare dintre artişti?

Soluţie:

Din prima frază în care ni se dau informaţii despre ce cred pictorii despre pseudonimele celorlalţi, putem trage următoarele concluzii:
- Cernea şi Blaga nu au pseudonimul Nirval;
- Preda şi Voiculescu nu au semnat cu pseudonimul Gali;
- Preda şi Cernea nu se ascund sub numele de Roco.
Cele de mai sus pot fi trecute într-un tabel, după cum urmează:
 

  Gali Ianis Nirval Roco Spot
Avramescu          
Blaga     nu    
Cernea     nu nu  
Preda nu     nu  
Voiculescu nu        

Analizând în continuare informaţiile din enunţ, putem completa mai departe tabelul în felul următor:
 

  Gali Ianis Nirval Roco Spot
Avramescu   nu nu    
Blaga   nu nu nu nu
Cernea     nu nu nu
Preda nu   nu nu  
Voiculescu nu        

Studiind acum tabelul, constatăm că pseudonimul lui Blaga nu poate fi decât Gali. Scriind ”da” pe linia lui Blaga şi pe coloana lui Gali, vom putea completa cu ”nu” toate celulele goale de pe coloana lui Gali.
Atunci, numele sub care se ascunde Cernea nu poate fi decât Ianis. Scriem ”da” pe linia lui Cernea şi pe coloana lui Ianis şi ”nu” în toate celulele rămase libere pe coloana lui Ianis.
Atunci, Preda se ascunde sub pseudonimul Spot. Scriem ”da” pe linia lui Preda şi pe coloana lui Spot şi completăm cu ”nu” celulele rămase libere pe coloana lui Spot.
În mod asemănător, deducem că Avramescu a semnat cu pseudonimul Roco. Facem completările corespunzătoare în tabel şi observăm că Voiculescu nu putea semna decât Nirval.
 

  Gali Ianis Nirval Roco Spot
Avramescu nu nu nu da nu
Blaga da nu nu nu nu
Cernea nu da nu nu nu
Preda nu nu nu nu da
Voiculescu nu nu da nu nu

Aşadar, pseudonimul lui Avramescu este Roco, cel al lui Blaga — Gali, al lui Cernea — Ianis, al lui Preda — Spot, iar al lui Voiculescu — Nirval.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: