Imaginați-vă că participați la un joc cu premii în care vi se cere să faceți o afirmație. Regula jocului este următoarea: dacă afirmația pe care o faceți este adevărată, veți primi unul din premiile A sau B; dacă afirmația este însă falsă, veți primi premiul C.
Premiul A este cel mai valoros, premiul B este unul de mijloc iar premiul C este cel mai slab, acordat în bătaie de joc, ceva similar cu Zmeura de Aur din cinematografie.
Bineînțeles, este foarte simplu să faceți o afirmație adevărată (de genul 1+1=2), astfel încât să câștigați unul din premiile A sau B.
Însă ce afirmație va trebui să faceți pentru a-l sili pe moderator să vă ofere premiul A?

Soluție:

Pentru a vi se acorda premiul A, tot ce va trebui să spuneți este:
– Nu voi primi premiul B.
Și, într-adevăr, moderatorul nu vă va putea da premiul C, pentru că asta ar face ca afirmația dvs. să fie adevărată, or el nu vă poate premia cu premiul C decât pentru o afirmație falsă.
De asemenea, nu vi se poate da nici premiul B, pentru că atunci afirmația dvs. ar deveni falsă și ar însemna că vi s-a acordat, pentru o propoziție falsă, unul din premiile rezervate unei afirmații adevărate.
Așadar, prin această afirmație, moderatorul este silit să vă ofere premiul A, pe care-l râvneați.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: