Nina, Dina și Bambina au ieșit pe câmp să privească fluturii. Fiecare dintre ele a văzut câte un fluture pe care celelalte două nu l-au zărit. Oricare două dintre ele au văzut câte un fluture pe care a treia nu l-a observat. În fine, un fluture a fost văzut de toate cele trei. Dintre fluturii pe care i-a văzut Bambina, 2 au fost galbeni. Dintre fluturii văzuți de Nina, galbeni au fost 3. Iar dintre fluturii zăriți de Dina, 4 au fost galbeni.
Câți fluturi galbeni au fost văzuți în total? Câți fluturi care nu erau galbeni au fost văzuți în total?

Soluție:

Trei fluturi au fost văzuți fiecare în parte de câte o fetiță; trei fluturi au fost văzuți în parte de câte una din perechile Nina-Dina, Nina-Bambina și Dina-Bambina; și, în sfârșit, un fluture a fost văzut de toate cele trei fetițe. Astfel, 7 fluturi au fost văzuți în total, iar fiecare fetiță a văzut în total 4 fluturi.
Deci, toți fluturii zăriți de Dina au fost galbeni. Acești 4 fluturi au fost:
(1) fluturele pe care Dina l-a văzut singură; (2) fluturele pe care Dina l-a văzut împreună cu Bambina; (3) fluturele pe care Dina l-a zărit împreună cu Nina; (4) fluturele pe care l-au văzut împreună toate trei.
Printre aceștia, se află și cei 2 fluturi galbeni văzuți de Bambina (unul împreună cu Dina și celălalt văzut de toate trei).
De asemenea, printre ei se află și 2 dintre fluturii galbeni văzuți de Nina: unul împreună cu Dina și celălalt văzut de toate trei. Al treilea nu poate fi cel văzut împreună cu Bambina, întrucât Bambina a văzut doar 2 fluturi galbeni. Prin urmare, al treilea fluture galben văzut de Nina este cel pe care ea l-a văzut singură.
În concluzie, au fost zăriți 5 fluturi galbeni: cei 4 văzuți de Dina și cel văzut numai de Nina.
Ceilalți 2 fluturi văzuți nu au fost galbeni: cel văzut de Nina împreună cu Bambina și cel pe care l-a văzut numai Bambina.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: