Când a debarcat pentru prima oară pe Insula Albastră, exploratorul danez Ian von Daniken nu ştia decât că e locuită de două triburi stabilite în câte un capăt al insulei. Locuitorii dintr-un sat spuneau întotdeauna adevărul, ceilalți mințeau tot timpul. În plus mincinoşii erau oameni răi și cruzi şi nu o dată se întâmplase ca străinii care îndrăzniseră să le încalce teritoriul să fie prinși și mâncați de mincinoși.
Prin urmare von Daniken trebuia să fie cu mare băgare de seamă şi să caute să ajungă cât mai curând în satul celor ce spuneau întotdeauna adevărul, ca să nu fie prins și mâncat de canibali.
Mergând pe drumul care tăia în două insula și separa triburile, exploratorul ajunge la o răspântie din care drumul se bifurca spre cele două așezări. Se oprește aici nehotărât şi speriat, neştiind ce să facă şi încotro s-o apuce, căci fiecare pas greşit îl poate costa viaţa.
Tot umblând de colo-colo în căutarea unui indiciu care să-i arate în ce direcţie s-o ia, vede deodată pe cineva apropiindu-se pe unul dintre drumuri. E un băştinaş cu o pălărie mare de pai pe cap și un coşuleţ cu fructe în mână. În acea clipă, von Daniken știe că este salvat.
Fără să aibă habar din ce trib face parte băştinaşul şi punându-i o întrebare şi numai una, exploratorul află imediat care e drumul cel bun.
Ştiţi care a fost întrebarea salvatoare?

Soluţia 1:

Întrebarea pe care i-a pus-o exploratorul indigenului a fost: „Care din cele două drumuri este drumul spre satul tău?”.
Și indiferent dacă este sau nu mincinos, indigenul va indica drumul spre satul în care nu locuiesc canibalii.
Într-adevăr dacă el este sincer, va spune adevărul şi va indica drumul spre satul în care locuiește; iar dacă este mincinos, el va minţi şi va indica acelaşi drum.

Soluția 2:

Alternativ, exploratorul ar fi putut să-l întrebe pe indigen: „Ce ai răspunde dacă te-aș întreba care este drumul ce duce spre satul celor care spun întotdeauna adevărul?”.
Și indiferent de tribul din care face parte, băștinașul va arăta drumul corect.
Într-adevăr dacă el spune adevărul, va indica drumul spre satul său; iar dacă este mincinos, va fi silit să mintă de două ori și va indica același drum.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: