Premiu în batjocură

Să revenim la jocul cu premii în care vi se cere să faceți o afirmație.
Să schimbăm puțin regula jocului și să presupunem că, dacă afirmația pe care o faceți este adevărată, veți primi premiul A sau premiul B; dacă afirmația este însă falsă, veți primi premiul C sau premiul D.
Premiul A este cel mai valoros, premiul B este unul de mijloc iar premiile C și D sunt niște premii date în bătaie de joc, ceva în genul Zmeurii de aur din cinematografie.
În plus, să mai presupunem că știți dinainte în ce constă fiecare din cele patru premii și că, dintr-un motiv sau altul, ați prefera premiul C.
Ce afirmație va trebui să faceți pentru a-l sili pe moderatorul jocului să vă ofere premiul C?

Chestiuni militare

Ce concluzie rezultă în mod logic din următoarele afirmații:
(a) Merită să-l asculți pe grădinarul meu vorbind despre chestiuni militare;
(b) Nimeni nu-și mai amintește de bătălia de la Waterloo, decât dacă este foarte bătrân;
(c) Nimeni nu merită să fie ascultat vorbind despre chestiuni militare, decât dacă își amintește de bătălia de la Waterloo.
(după Lewis Carroll)

AFR

În fața dvs. se află trei persoane: A care spune întotdeauna adevărul, F care minte tot timpul și R care spune alternativ când adevărul, când minte. Fiecare din cei trei știe cine sunt ceilalți. Dvs. trebuie să-i identificați pe toți, adresându-le doar 3 întrebări la care să poată răspunde doar cu „da” sau cu „nu”. De fiecare dată când puneți o întrebare, ea trebuie adresată unei singure persoane, pe care o  alegeți cum doriți. Puteți pune de mai multe ori aceeași întrebare, dar firește ea va fi socotită la numărătoare.
Ce întrebări veți pune și cui?

Rațe

Ce concluzie rezultă în mod logic din următoarele afirmații:
(1) Toate rațele din acest sat, marcate cu litera „B”, aparțin doamnei Bond;
(2) Nicio rață din acest sat nu poartă guleraș de dantelă, decât dacă este marcată cu litera „B”;
(3) Doamna Bond nu are rațe gri în acest sat.
(Lewis Carroll)

Premiul preferat

Imaginați-vă că participați la un joc cu premii în care vi se cere să faceți o afirmație. Regula jocului este următoarea: dacă afirmația pe care o faceți este adevărată, veți primi unul din premiile A sau B; dacă afirmația este însă falsă, veți primi premiul C.
Premiul A este cel mai valoros, premiul B este unul de mijloc iar premiul C este cel mai slab, acordat în bătaie de joc, ceva similar cu Zmeura de Aur din cinematografie.
Bineînțeles, este foarte simplu să faceți o afirmație adevărată (de genul 1+1=2), astfel încât să câștigați unul din premiile A sau B.
Însă ce afirmație va trebui să faceți pentru a-l sili pe moderator să vă ofere premiul A?

Citește mai mult:Premiul preferat

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: