Tipărire

Vladimir lucrează ca geolog la Institutul de Cercetare şi Prospectare a Zăcămintelor de Uraniu din Urali. O dată pe săptămână Vladimir se deplasează cu trenul la minele de uraniu din Karagaevo, pentru a ridica probe. La întoarcere, cum gara este departe de institut, soţia lui vine cu maşina şi îl ia. Ei locuiesc chiar în curtea institutului. Întotdeauna soţia ajunge la gară cu maşina chiar în clipa când trenul opreşte. Soţul ei se urcă în maşină şi pornesc, ajungând la institut exact la ora începerii lucrului. Într-o zi însă, Vladimir, întorcându-se de la Karagaevo, a luat un alt tren şi a ajuns cu 70 de minute mai devreme în gara din oraşul său. Întrucât nu-şi anunţase soţia de această modificare a programului, n-a mai aşteptat-o şi a pornit pe jos. La un moment dat a întâlnit însă automobilul cu care soţia venea să-l ia de la gară la ora obişnuită. S-a urcat în maşină şi a ajuns la institut cu 10 minute mai devreme. Ţinând seama de aceste date, precizaţi de câte ori este mai mare viteza maşinii decât a lui Vladimir ca pieton.
Se presupune că viteza maşinii este constantă, că trenurile au viteze constante şi egale şi că timpii morţi cum ar fi aşteptarea trenului în gară, coborârea din tren sau urcarea lui Vladimir în maşină sunt neglijabili.

Soluţie:

Vladimir a ajuns la institut cu 10 minute mai devreme ca de obicei, fiind preluat cu maşina de pe traseu. Prin urmare, cele 10 minute reprezintă timpul necesar maşinii pentru a parcurge dus-întors distanţa dintre punctul de întâlnire şi gară. Deci, maşinii îi trebuie 5 minute pentru a parcurge distanţa dintre punctul de întâlnire şi gară. Cu alte cuvinte, din momentul întâlnirii lui Vladimir cu soţia până la sosirea în gară a trenului cu care trebuia să ajungă acasă Vladimir mai sunt 5 minute.
Aşadar, Vladimir a mers pe jos timp de
70-5=65 de minute,
parcurgând o distanţă pe care maşina ar fi străbătut-o în 5 minute.
În concluzie, viteza maşinii este de
65:5=13 ori mai mare decât viteza lui Vladimir ca pieton.