Nea Fănel este taximetrist în București de 15 ani, dar e pentru prima oară când, uitându-se la ceasul de kilometraj, observă pe cadran un număr atât de năstrușnic: 15951. Citit de la dreapta la stânga și de la stânga spre dreapta, numărul este același.
– Tare ciudată mai e treaba asta, își spune nea Fănel, uimit. Va trece multă vreme, cred eu, până să se mai întâmple așa ceva.
Dar, peste două ore, numărul de pe cadran era din nou palindrom (adică se citea la fel și de la dreapta spre stânga și de la stânga spre dreapta.)
Ce viteză medie a avut nea Fănel în cele două ore, dacă nu a rămas pe staționare în acest interval de timp?

Soluție:

Este evident că, în cele 2 ore, prima cifră a numărului de pe cadranul ceasului de kilometraj nu avea cum să se schimbe. Atunci, și ultima cifră a acestui număr este tot 1.
Întrucât nea Fănel nu a rămas pe staționare în cele 2 ore, este evident că a doua și penultima cifră de pe cadran s-au schimbat în acest interval de timp. Mai mult, întrucât la adunarea a două numere reportul nu poate fi mai mare decât 1 și nu putem avea o deplasare de ordinul miilor de km, a doua și în același timp penultima cifră de pe cadran nu poate fi decât 6.
Cifra din mijloc, pentru 0, 1, 2, ... dă o distanță străbătută în cele 2 ore de 110, 210, 310, etc.
Este evident că, la o deplasare prin oraș, doar prima valoare este acceptabilă pentru o mașină care practică taximetria.
Pentru această distanță, viteza medie de deplasare a lui nea Fănel în cele 2 ore este de:
v_m={110}/2=55~km slash h

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: