Un vaporaș de croazieră face curse zilnice între insula Creta și o insulă mică din nord. El pleacă dimineața și ajunge în fața insulei la ora 11:00 a.m. Dacă ar merge cu 30 mile pe oră, ar ajunge la destinație la ora 10:00 a.m. (cu o oră mai devreme), iar dacă ar călători cu 20 mile pe oră, ar sosi în dreptul insulei la prânz (cu o oră mai târziu.)
La ce distanță se află insula din nord față de insula Creta și cu ce viteză se deplasează vaporașul?

Soluție:

Călătorind cu doar 20 mile pe oră, vaporașul rămâne la fiecare oră cu 10 mile în urmă față de cazul în care ar călători cu 30 mile pe oră. Mergând cu 30 mile pe oră, el ar ajunge la destinație la ora 10:00 a.m., moment în care, dacă s-ar deplasa cu 20 mile pe oră, ar mai avea 2 ore de drum de navigat, ceea ce la viteza cu care se deplasează înseamnă 40 mile. Cu alte cuvinte, la viteza de 20 mile pe oră, vaporașul acumulează o rămânere în urmă de 40 mile față de cazul vitezei de 30 mile pe oră, ceea ce indică o durată de deplasare de 4 ore pe întreaga distanță cu viteza de 30 mile pe oră.
Așadar, distanța dintre insula Creta și insula din nord este de
30*4=120
mile, iar viteza cu care navighează vaporașul între cele două insule este de
120:5=24
mile pe oră.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: