test24

 

 

6            
5            
4            
3            
2            
1            
  a b c d e f

Pălăria din pai de orez

Mulțumit că a reușit să-și umple coșul din barcă cu păstrăvi-curcubeu, chinezul întoarse pe loc barca cu vâsle și o luă în susul Râului Galben, spre casă. Dar o pală de vânt îi smulse atunci de pe cap pălăria din pai de orez și o azvârli în apă, iar apa o purtă la vale cu viteza de 3 mile pe oră cu care curgea Râul Galben. Când în sfârșit băgă de seamă că nu mai are pălărie, aceasta se afla deja la 5 mile în josul râului față de barcă. Atunci, chinezul întoarse din nou barca și porni imediat în urmărirea pălăriei, vâslind în obișnuitul lui ritm de 5 mile pe oră în apă stătătoare. La ce oră și-a recuperat chinezul pălăria din apă, dacă era 2 după-amiaza când a observat pentru prima dată lipsa ei?

Citește mai departe: Pălăria din pai de orez

Sărbătoarea narciselor

Piticul Barbă Colilie locuiește într-o scorbură din Pădurea cu Aluni. De acolo și până în Poiana cu Narcise, e ceva cale de străbătut, așa că în fiecare an, de sărbătoarea narciselor, piticul trebuie să se trezească dis-de-dimineață și să se pregătească de drum. Împachetează sandvișurile cu zacuscă de hribi și pastă de măceșe, leagă bocceaua la gură și o ia grabnic din loc fluierând fericit. Anul acesta însă drumul i-a părut piticului mai lung ca niciodată, așa că la întoarcere s-a folosit de niște mijloace de locomoție mai puțin obișnuite. Prima jumătate a drumului a făcut-o pe spinarea unui lăstun, zburând cu o viteză de 15 ori mai mare decât dacă ar fi mers pe jos; a doua jumătate a drumului, cocoțat pe carapacea unei broaște țestoase de apă dulce, s-a târât de două ori mai încet decât dacă ar fi ales să meargă pe jos.
Întrebarea noastră este: ar fi ajuns Barbă Colilie mai repede acasă dacă ar fi mers pe jos și, în caz afirmativ, cât timp ar fi economisit?

Citește mai departe: Sărbătoarea narciselor

Hoțul de cai

După ce a scos calul din padoc, hoțul de cai a sărit în spinarea lui și s-a topit în noapte într-un galop nebun. Când a aflat de furtul calului și hoțul făcuse deja 37 km, stăpânul calului a pornit în urmărirea lor. Dar după 145 km de galop, când îi mai despărțeau doar 23 km, crezând că nu-i va mai ajunge niciodată, stăpânul s-a întors din drum și a renunțat la urmărire. Păcat, pentru că ar fi reușit să-i prindă din urmă după un drum de... Câți kilometri?

Citește mai departe: Hoțul de cai

Spre Biblioteca Națională

Brigitte Hoffmann lucrează ca secretară la Biblioteca Națională. Ea pleacă la serviciu, în fiecare dimineață, la aceeași oră. La 7:30, Brigitte trece pe lângă Ateneu, după ce a parcurs un sfert din drum iar la 7:35, ea ajunge la Arcul de Triumf și încheie prima treime din traseu.
La ce oră pleacă Brigitte de acasă și la ce oră ajunge la bibliotecă, dacă viteza cu care se deplasează este constantă?

Citește mai departe: Spre Biblioteca Națională

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: