Când Gelu a descoperit că Matilda, sora lui mai mică, i-a băut toate gelurile energizante (stocul lui pentru ascensiunea în Făgăraș din vara aceea), s-a gândit să-i dea o lecție. I-a propus așadar un târg. Dacă Matilda va rezolva problema de șah compusă special de Gelu pentru ea, ea avea să câștige tot atâtea geluri câte îi consumase lui Gelu. Dacă însă Matilda nu va putea rezolva problema, va trebui să-i înapoieze lui Gelu, până la ultimul, toate gelurile consumate.
Iată problema propusă de Gelu: pentru configurația de pe tabla din figura de mai jos, care era mutarea prin care albul îi putea da mat negrului?

8       Damă Neagră   Turn Negru Rege Negru  
7   Pion Negru   Pion Negru Pion Negru Pion Negru Pion Negru  
6           Cal Negru    
5             Cal Alb  
4             Cal Alb  
3                
2   Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb Pion Alb  
1 Turn Alb   Nebun Alb Rege Alb Damă Albă Nebun Alb   Turn Alb
  a b c d e f g h

Matilda studiază îndelung tabla de joc, apoi îi spune lui Gelu:
– Singurul mod în care albul îi poate da șah negrului este cu calul din g4, fie mutând în h6, fie capturând calul din f6. Dar în niciunul din aceste cazuri nu este mat, deoarece în primul caz negrul poate să se refugieze fie în h8, fie în h7,  iar în al doilea, negrul poate captura calul din f6 cu pionul din g7!
– Greșit! răspunde Gelu și izbucnește în râs. În unul dintre cazuri, negrul este în mod evident mat. În care anume și de ce?
– Oh, chiar nu îmi dau seama! Mă dau bătută!
Și Matilda se duce la Decatlon și îi cumpără fratelui său toate gelurile pe care i le datora.
Care era mutarea prin care albul îi dădea mat negrului? Justificați!

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: